30 C
Malaysia
Saturday, February 24, 2024

Lampu hijau untuk kelab malam menyambung perniagaan

PUTRAJAYA: Kelab malam akhirnya diberi lampu hijau untuk meneruskan perniagaan.

Bercakap pada sidang media di sini hari ini, menteri kesihatan Khairy Jamaluddin berkata semua aktiviti dalam senarai negatif Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan dibenarkan mulai 15 Mei.

Kelab malam, yang tidak dibenarkan beroperasi sejak permulaan perintah kawalan pergerakan pertama pada Mac 2020 kerana syarat penjarakan fizikal, merupakan satu-satunya premis yang masih berada dalam senarai negatif.
"Agensi berkaitan sedang membincangkan SOP," kata Khairy.

Bulan lalu, Khairy berkata selepas penilaian risiko, kelab malam akan kekal dalam senarai negatif - walaupun dalam peralihan ke fasa endemik - kerana mereka masih dianggap "berisiko tinggi".

Pada sidang media hari ini, Khairy berkata premis di bawah senarai negatif hanya akan dibenarkan dibuka semula mulai 15 Mei bagi memberi lebih masa untuk membuat keputusan mengenai protokol yang perlu bagi keselamatan pengunjung.

Beliau menambah bahawa kementerian kesihatan baru-baru ini bertemu dengan organisasi yang mewakili premis tersebut dan terdapat beberapa protokol yang dicadangkan oleh kedua-dua pihak.

“Protokol ini akan dibawa ke MKN untuk diputuskan,” katanya ketika ditanya mengenai pelaksanaan protokol Covid-19 untuk kelab malam.

Dua pengendali perniagaan sebelum ini memberitahu FMT bahawa mereka bimbang harga mungkin naik secara menyeluruh apabila kelab malam dibuka semula berikutan kenaikan kos bahan dan kesukaran mendapatkan pekerja bebas acara - kebanyakannya telah meninggalkan industri.

Pihak berkepentingan lain telah memberi amaran bahawa pelancong yang menuju ke Asia Tenggara akan merindui Malaysia jika kelab malam kekal ditutup, sambil menambah bahawa industri hiburan menyumbang sebahagian besar hasil pelancongan negara.

Sementara itu, kumpulan perdagangan Industries Unite, gabungan 120 persatuan, institusi dan badan perdagangan PKS, berkata tahun lepas bahawa 150,000 hingga 250,000 pekerjaan dipertaruhkan jika kehidupan malam kekal ditutup di negara ini.

Sumber : Free Malaysia Today

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,648
Total active cases
Updated on January 24, 2024 5:56 pm

Latest Articles

Skip to toolbar