22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Konvoi VIP Dibunyikan Hon Oleh Pemandu Yang Marah Kerana Menyebabkan Sekatan Jalan Raya

Terdapat beberapa kes VIP diberi layanan keutamaan berbanding orang awam.
Kes-kes ini bukan baru; terutamanya jika ia melibatkan VIP dan perjalanan jalan raya.
Baru-baru ini, konvoi kereta polis, motosikal polis, dua kereta hitam dan dua motosikal hitam telah dikesan melalui sebuah simpang jalan.
Konvoi yang didakwa terdiri daripada VIP dan pengiring mereka menghentikan lalu lintas apabila penghadang dipasang oleh polis trafik bagi menghalang pemandu lain menggunakan jalan itu pada masa yang sama, bagi memastikan perjalanan konvoi berjalan lancar.
Pemandu kenderaan bertindak balas

Dalam video TikTok viral oleh @anakayamkaki2 yang telah mendapat gabungan tontonan lebih 200k di TikTok dan Twitter, pemandu yang mengambil video itu boleh didengar berulang kali berkata: "Inilah puncanya," merujuk kepada konvoi sebagai punca sekatan jalan raya.
Ketika kenderaan itu lalu, para pemandu mula membunyikan hon kepada mereka untuk menyatakan rasa tidak puas hati mereka.

Ia bermula dengan hon sporadis oleh segelintir pemandu, yang kemudian bertukar menjadi hon terputus panjang apabila semua pemandu membunyikan hon serentak.
Pelbagai reaksi netizen

Di ruangan komen video tersebut, reaksi netizen bercampur baur. Kebanyakannya menyokong pemandu kenderaan yang membunyikan hon di konvoi kerana mereka juga tidak berpuas hati dengan cara VIP ini menyusahkan rakyat.

Mereka merasakan bahawa tindakan pemberontakan kecil ini sudah lama berlaku kerana semua orang sudah muak dengan layanan istimewa yang telah lama dikurniakan kepada ‘berkuasa’ di Malaysia.
"Nampak mudah tetapi ia adalah salah satu tanda orang ramai menjadi marah."
"Mewujudkan masalah kepada rakyat bukan sahaja dalam ekonomi, tetapi juga di jalan raya."
Yang lain menegaskan bahawa mengetahui bagaimana orang yang berkuasa boleh menjadi tidak tersentuh, tidaklah menghairankan jika orang-orang kenamaan yang diiringi menyangka bahawa mereka disorak dan disambut oleh hon.
Sementara itu, terdapat beberapa komen yang menyatakan bahawa VIP yang diiringi bukan menteri atau ahli politik lain, tetapi diraja.

“Ini adalah royalti. Kamu hanya membunyikan hon untuk keseronokan.”
“Ini adalah royalti. Itulah sebabnya terdapat dua Unit Tindakan Khas (UTK). Jika YB atau menteri, tidak akan ada UTK melainkan Menteri Pertahanan."

Sumber : World Of Buzz

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 7:17 pm

Latest Articles

Skip to toolbar