21.1 C
Malaysia
Sunday, October 1, 2023

Komen Biden Mengenai Putin Adalah Ralat Tidak Dipaksa

Joe Biden telah menjadi model kekangan semasa krisis global yang paling serius dalam hampir enam puluh tahun, dan syukur untuk itu. Dia telah memberikan bantuan kepada Ukraine sambil mengekalkan NATO bersama-sama terhadap kemungkinan serangan Rusia terhadap Perikatan. Dia telah menolak seruan untuk melibatkan diri dalam langkah eskalatori berisiko tinggi—seperti zon larangan terbang—sambil mendatangkan kerosakan kepada ekonomi Rusia dan menjelaskan dengan jelas kedalaman kemarahan Amerika terhadap perang penaklukan Putin.

Tetapi Biden mematahkan rentetan disiplin mesejnya yang panjang semasa berucap di Poland hari ini, apabila dia menambah pengakhiran yang nampaknya tidak ditulis: "Demi Tuhan, lelaki ini"—bermaksud Presiden Rusia Vladimir Putin—"tidak boleh kekal berkuasa."

Bunyi yang tidak dapat dirakam oleh kamera selepas Biden bercakap ialah berpuluh-puluh kakitangan menampar tapak tangan ke dahi mereka. Secara jangkaan, media di Amerika dan di tempat lain menangkap kenyataan ini seolah-olah ia adalah dasar baharu atau matlamat perang NATO dan bertanya sama ada Presiden Amerika Syarikat menyeru perubahan rejim di, di semua tempat, Moscow.
Kakitangan Biden dengan lemah lembut menawarkan bahawa presiden mengatakan bahawa Putin "tidak boleh dibenarkan untuk menggunakan kuasa ke atas jirannya atau wilayah itu. Dia tidak membincangkan kuasa Putin di Rusia, atau perubahan rejim.” Amerika Syarikat, sebagai Ahli Kongres Jim Himes dari Connecticut, ahli jawatankuasa perisikan Dewan, kemudian memberitahu CNN, tidak mempunyai dasar baharu perubahan rejim, dan tidak mempunyai program terang-terangan atau rahsia yang bertujuan untuk matlamat sedemikian di Rusia. Tetapi kitaran berita sudah berjalan lancar, dengan CNN dan yang lain memetik Biden dalam chyron mereka dan mendorong tetamu mereka untuk membuat spekulasi mengenai maksud presiden.

Apa yang Biden lakukan, sudah tentu, adalah menjadi Joe Biden. Dia bercakap untuk kita semua, dari hati. Salah satu perkara yang lebih menarik tentang presiden—sekurang-kurangnya bagi kita yang mengaguminya—ialah beliau hampir tidak mempunyai monolog dalaman dan kerap terlibat dalam jenis kecoh di mana seorang ahli politik mengatakan sesuatu yang tidak sopan tetapi benar.

Ini bukan masa untuk detik sedemikian, malah mereka yang menganggap Biden telah mempamerkan kepimpinan yang cemerlang semasa krisis ini harus mengakui bahawa kenyataan presiden adalah kesilapan yang tidak dipaksakan. Putin telah menjadikan dirinya sebagai pariah di Barat, dan walaupun Biden betul untuk memanggil Putin sebagai samseng, tukang daging, dan penjenayah perang, adalah satu perkara yang sama sekali untuk menggunakan bahasa yang boleh disalah anggap oleh orang awam Amerika dan orang ramai. Kremlin sebagai cadangan bahawa Amerika Syarikat berminat untuk mengubah rejim Rusia.

Komen Biden juga kurang tepat pada masanya, kerana perintah tinggi Rusia nampaknya sedang bersiap untuk pemberhentian yang menyelamatkan muka di Ukraine. Setakat ini, pihak Rusia nampaknya menerima kenyataan Biden dengan lebih tenang daripada media Amerika. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov, yang tidak pernah melepaskan peluang untuk mengkritik Amerika Syarikat, hanya berkata bahawa ini adalah persoalan untuk rakyat Rusia, dan bukan untuk Biden. Rakyat Rusia, tentu saja, tidak mempunyai hak untuk menentukan siapa yang memerintah mereka, tetapi jawapan Peskov hanya mengangkat bahu.

Namun, setiap hari perang penaklukan Rusia yang tidak diprovokasi terhadap Ukraine berlarutan, bahaya peningkatan kepada konfrontasi yang mengancam dunia antara Timur dan Barat kekal. Putin, yang matlamat strategiknya kini telah runtuh, mungkin akan membunuh lebih ramai rakyat Ukraine dalam kemarahan atas penghinaan beliau. Dia mungkin cuba memprovokasi NATO untuk campur tangan. Mana-mana daripada empat kuasa nuklear yang terlibat dalam konflik itu boleh membuat kesilapan atau menjadi mangsa kepada salah tanggapan. Sekarang bukan masa untuk improvisasi.

Krisis antarabangsa memerlukan keteguhan dan kebijaksanaan, dan walaupun Biden telah menunjukkan kualiti tersebut dengan cepat, iklan-libbingnya di Warsaw adalah peringatan bahawa walaupun tergelincir kecil menimbulkan risiko besar semasa masa tegang. Adalah amat mencabar untuk kekal dalam mesej dalam persekitaran media 24/7 di mana terlalu ramai pengulas dan pakar telah menunjukkan minat yang tidak wajar untuk menyantuni Perang Dunia baharu. Apabila John F. Kennedy sedang mengharungi krisis peluru berpandu Cuba, dia hanya perlu bertanding dengan akhbar yang lebih mudah dikawal dan tiga siaran berita pendek setiap petang. Biden, sebagai perbandingan, hidup dengan paduan suara Yunani berjuta-juta yang menawarkan ulasan dan nasihat mereka—sesetengahnya sangat melulu.

Sukar untuk menyalahkan Biden kerana menyerah kepada perangainya yang terkenal selepas bercakap dengan orang yang menderita akibat kebiadaban Putin. Tetapi kata-kata setiap pemimpin dunia penting sekarang, dan tidak lebih daripada kata-kata presiden Amerika Syarikat. Sekarang kita harus membiarkan kenyataannya berlalu untuk apa yang berlaku—sebuah cetusan—dan kembali membantu Ukraine menyelamatkan kemerdekaannya.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
11,212
Total active cases
Updated on September 26, 2023 9:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar