21.9 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Kit Ujian Kendiri RTK-Ag Atau Ujian RT-PCR? Yang Mana Satu Lebih Baik

Sama ada kita suka atau tidak, coronavirus berkemungkinan akan kekal untuk sementara waktu.

Dengan varian baharu muncul, sesetengah pakar menjangkakan "normal baharu" akan menjadi sebahagian daripada kehidupan kita untuk tahun-tahun akan datang dan terus mengubah cara kita menjalani hari-hari kita dan berinteraksi di dunia.

Tetapi masih ada harapan!

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), KAMI rakyat dunia boleh menamatkan teka-teki korona bersama kami dengan berkesan jika kami bekerjasama menentangnya.

Selain vaksin menyelamatkan nyawa yang sedang ditadbir secara global, salah satu cara terbaik kita boleh bekerjasama untuk menghapuskan virus menjengkelkan ini untuk kebaikan adalah dengan mengamalkan langkah mudah dan tingkah laku selamat korona ke dalam rutin kita.

Dan mereka agak mudah, sememangnya!

Apa yang perlu kita lakukan ialah memakai topeng di khalayak ramai, pastikan tangan kita bersih, hadkan interaksi sosial kita, dan sudah tentu, pastikan diri kita kerap diuji untuk Covid-19.

Memandangkan jangkitan boleh bergejala dan tanpa gejala, apa yang diperlukan hanyalah satu saringan kendiri yang cepat untuk menentukan sama ada anda dan orang yang rapat dengan anda berada dalam keadaan "jelas" atau mungkin perlu mengasingkan diri untuk seketika.
Tetapi ujian manakah yang harus kita terima?

Di Malaysia, Kementerian Kesihatan (KKM) mengesyorkan rakyat sama ada menjalani ujian oleh profesional di klinik dan hospital menggunakan ujian RT-PCR atau menggunakan kit ujian RTK-Ag yang ditadbir sendiri yang diluluskan oleh Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA).
Tetapi yang manakah paling berkesan?

Nah, Menteri Kesihatan sendiri menjelaskan bahawa adalah lebih baik untuk rakyat Malaysia menggunakan kit ujian kendiri RTK-Ag sebagai cara yang berkesan dan murah untuk mengetahui dengan cepat sama ada seseorang itu positif dan berjangkit.

Dalam situasi semasa di mana varian Omnicron yang merebak dengan lebih pantas, ujian RTK-Ag adalah lebih berkesan kerana tidak perlu menunggu antara 24 hingga 48 jam untuk mengetahui sama ada kita positif atau tidak. Jadi lebih cepat kita dapat mengesan, lebih cepat kita boleh mengasingkan diri jika positif. Jadi lebih baik 1,000 orang diuji dengan RTK-Ag daripada 10 orang yang melakukan RT-PCR walaupun mereka lebih sensitif.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin menerusi Facebook
Semua yang diperlukan ialah 15 minit!

Pakar dari Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) menyifatkan bahawa kita tidak perlu melakukan ujian sendiri untuk korona setiap hari melainkan sifat kerja dan interaksi kita memerlukan kita melakukannya.

Malah profesional penjagaan kesihatan tidak menguji diri mereka setiap hari melainkan mereka dikehendaki berbuat demikian dalam situasi berisiko tinggi tertentu.

Presiden MMA Dr Koh Kar Chai melalui Free Malaysia Today
Tetapi penting bagi kita untuk mencegah penularan Covid-19 kepada keluarga, rakan dan komuniti kita.

KKM menggalakkan semua orang untuk membiasakan diri untuk menguji diri apabila mengambil bahagian dalam aktiviti dan acara — seperti yang ditunjukkan di bawah — tidak kira sama ada anda telah diberi vaksin sepenuhnya.
Ujian yang diluluskan oleh MDA seperti Kit Ujian Pantas Antigen Lepu SARS-CoV-2 menjadikannya pantas dan mudah untuk kami menjalankan ujian kendiri bukan invasif untuk melihat sama ada kami dijangkiti Covid-19.

Hanya dengan mengambil sapu hidung mudah, orang dewasa dan juga kanak-kanak (dengan bantuan orang dewasa sudah tentu) boleh diuji untuk Covid-19 sama ada di rumah atau semasa bergerak.

Kit ujian paling sesuai untuk digunakan oleh individu yang mempunyai simptom atau sebab epidemiologi lain untuk mengesyaki jangkitan.

Tetapi ia berguna untuk memastikan komuniti kita selamat daripada virus semasa kita mengambil bahagian dalam interaksi sosial yang penting.

Lagipun, ia hanya mengambil langkah mudah untuk kita menyingkirkan coronavirus secara kekal.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 10:18 pm

Latest Articles

Skip to toolbar