21.1 C
Malaysia
Sunday, October 1, 2023

Kini Bergelar Datuk Foo Kok Keong

KUALA LUMPUR: Legenda badminton negara Datuk Foo Kok Keong hari ini melahirkan rasa syukur kerana dikurniakan Panglima Jasa Negara (PJN) oleh Yang di-Pertuan Agong yang membawa gelaran 'Datuk'.

Pemain muda 90-an berkata sebagai ahli sukan, beliau amat berbesar hati dan berbesar hati menerima anugerah Persekutuan sempena sambutan hari keputeraan rasmi Yang di-Pertuan Agong.

"Saya akan katakan saya sangat gembira," katanya kepada pemberita selepas majlis itu di Istana Negara di sini hari ini.

Pemain berusia 59 tahun itu juga menasihati pemain yang akan datang dan bercita-cita tinggi untuk bekerja keras, kerana pemain dari negara lain sedang mengejar, manakala standard juga meningkat.

Kok Keong kini meninjau bakat muda melibatkan individu daripada kumpulan B40 melalui penyertaannya dengan pertubuhan bukan kerajaan Rotary Club of Rahman Putra.

“Setakat ini terdapat enam pemain, dua telah diambil oleh Persatuan Badminton Malaysia (BAM), dan bakat-bakat yang saya temui dan dilatih berusia antara 15 hingga 16 tahun,” katanya.

Antara pencapaian Kok Keong sebagai pemain termasuk pingat emas di Sukan SEA Manila pada 1991 dan Piala Thomas (Kuala Lumpur) pada 1992, serta gangsa pada Piala Dunia Badminton 1992 di Guangzhou. 

Sumber : BERNAMA

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang subscirbe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
11,212
Total active cases
Updated on September 26, 2023 9:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar