22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Kilang Pemasangan Honda Di Melaka Melancarkan Sejuta Kenderaan

Honda Malaysia hari ini mengumumkan bahawa kilang pemasangannya di Taman Perindustrian Pegoh di Melaka baru sahaja melancarkan kenderaan kesejutanya. Pencapaian itu berlaku hanya setahun selepas syarikat itu mencapai jualan terkumpul lebih satu juta kenderaan sejak penubuhannya pada tahun 2000.

Dibuka pada tahun 2003, Barisan No. 1 asal kilang itu direka untuk menghantar 50,000 kereta setahun. Kapasiti kemudahan Pegoh kemudiannya diperluaskan lagi kepada 100,000 kenderaan setahun apabila Honda secara rasmi melancarkan Laluan No.2 pada 2014.
Jika Honda CR-V Gen Ke-2 adalah kenderaan pertama yang kilang itu dilancarkan apabila ia dibuka pada Januari 2003, kenderaan yang satu juta ialah Honda Civic Generasi ke-11 yang baru dilancarkan di pasaran kami awal tahun ini. Kilang Pegoh juga menempatkan trek ujian sejauh 2.1km dan pusat Malaysia untuk Penyelidikan & Pembangunan Honda Asia Pasifik.
Honda juga menyatakan bahawa teknologi pembuatan di Loji Pegoh adalah setanding dengan rakan sejawatannya di Jepun yang merangkumi keupayaan untuk melakukan Laser Brazing, Inner Frame Welding dan Spray Polyurethane Foam. Pada masa ini, kemudahan itu memasang City, City Hatchback, Civic, Accord, BR-V, HR-V dan CR-V yang merangkumi pilihan standard i-VTEC mereka serta varian e:HEV/Hybrid dan VTEC Turbocharged.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 7:17 pm

Latest Articles

Skip to toolbar