22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Khairy: Kumpulan terdedah dibenarkan mendapatkan suntikan tambahan Covid-19

KUALA LUMPUR, 14 April — Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini berkata pihaknya mengesyorkan suntikan penggalak kedua untuk individu berumur 60 tahun ke atas yang mempunyai komorbiditi teruk serta untuk kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas yang mengalami gangguan imun.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata pilihan ini tidak akan menjadi wajib tetapi secara sukarela, dan butiran lanjut mengenai mendapatkan suntikan akan diumumkan tidak lama lagi.
“Tidak akan ada program seperti Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan untuk ini tetapi saya ingin menambah bahawa mereka yang berumur 60 tahun ke atas yang mengalami masalah ini boleh diberi suntikan penggalak kedua enam hingga lapan bulan selepas suntikan penggalak mereka.

“Kanak-kanak lemah imun yang teruk berumur 12 tahun ke atas boleh mengambil suntikan kedua 28 hari selepas suntikan vaksin pertama. Kami akan menyerahkan kepada individu dan ibu bapa mereka untuk berunding dengan doktor atau doktor mereka dan membuat keputusan selepas itu.

“Sekali lagi kami tidak memaksa sesiapa untuk mengambil ini. Bercakap dengan pakar perubatan anda dahulu,” kata Khairy.

Beliau juga berkata bahawa mereka yang sihat dan berumur 60 ke atas juga boleh mengambil suntikan penggalak kedua, tetapi hanya selepas berunding dengan doktor mereka dan jika ini lebih bermanfaat daripada berisiko.

Khairy berkata satu-satunya vaksin untuk suntikan penggalak kedua ini ialah vaksin Comirnaty oleh Pfizer-BioNTech.

Sumber : Malay Mail / KiniTV

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 5:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar