22.8 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Ketua Pemuda PAS Yang Menentang Pawagam di Kelantan Kelihatan Menonton Filem di Pawagam KL

Perkataan memegang banyak berat. Jika seseorang berkata sesuatu, adalah penting untuk bercakap. Lebih-lebih lagi jika seseorang itu mempunyai kedudukan tinggi atau pengaruh penting dan jika kenyataan mereka bertentangan dengan pendapat umum.
Pada tahun 2016, Ketua Pemuda PAS YB Ustaz Ahmad Fadhli Shaari menolak prospek pembukaan semula pawagam di Kelantan.
Bagaimanapun, gambar dia yang berkemungkinan sedang menonton filem di pawagam di KL tular dalam talian dan tular di media sosial.
“PAS adalah gurauan”
Perkara ini menarik perhatian netizen yang bengang dan marah dengan ironi dan dwistandard yang berlaku lebih-lebih lagi Kelantan sudah lebih 30 tahun tidak mempunyai pawagam.

Mereka mengkritik parti politik itu kerana kepura-puraannya, menyebutnya sebagai jenaka.
“Di Kelantan, apabila rakyat meminta pawagam dibina, PAS menyebutnya haram. Tetapi apabila ahli PAS pergi menonton wayang di KL, ia tidak haram.” komen seorang netizen.
Kesal dengan kemunafikan itu, seorang netizen menuduh parti itu menunggang kot agama.
“Mereka menggunakan agama untuk keuntungan mereka iaitu untuk meraih undi. Bagaimanapun, mereka semua bercakap dan tiada tindakan.”
Beberapa netizen juga menegaskan bahawa insiden ini tidak akan fasa Kelantan, kubu kuat PAS, kerana ramai rakyat Kelantan akan tetap menyokong parti itu dalam pilihan raya.
Ini kerana “orang yang mengekalkan kuasa PAS di Kelantan adalah orang Kelantan yang menetap di luar negeri. Mereka hanya pulang mengundi atau menyambut Hari Raya. Mereka tidak menyedari penderitaan mereka yang tinggal di kampung kerana mereka tinggal di bandar.”
Pawagam sebagai tempat dosa

Pada 2016, Ahmad Fadhli memetik imej Kelantan sebagai hab ilmu dan keperluan untuk membendung gejala sosial dalam kalangan belia sebagai alasan untuk tidak membuka semula pawagam.

Ini mengundang kritikan daripada sepasang netizen yang mempersoalkan logik pawagam ahli parlimen Pasir Mas itu sebagai tempat yang menggalakkan perbuatan dosa.
Seorang netizen menjelaskan bahawa pawagam bertindak sebagai hiburan yang mengganggu perhatian belia dan memerlukan beberapa peraturan.

"Apabila hiburan seperti ini tidak ada, belia akan mencari saluran lain yang lebih berbahaya dan tidak beretika seperti dadah dan serangan seksual untuk menghiburkan diri mereka."
Pemuda PAS Selangor mempertahankan Ahmad Fadhli

Sebagai tindak balas kepada tindak balas yang dihadapi oleh Ahmad Fadhli, Pemuda PAS Selangor sejak itu telah membuat catatan Facebook untuk mempertahankan pemimpin mereka.

Mereka menegaskan kedua-dua situasi itu (menolak pawagam di Kelantan dan menonton wayang di KL) adalah berbeza dan perlu dinilai dengan lebih adil.

Penolakan Ahmad Fadhli terhadap pawagam di Kelantan ketika itu masih disokong kerana "konteks Kelantan sebagai sebuah negeri dan nada keseluruhan filem yang ditayangkan di pawagam tidak mematuhi syariah dan mempunyai peraturan yang longgar."
Tidak ada yang salah dengan ahli parlimen itu menonton filem itu di pawagam kerana "dia hanya menunjukkan sokongannya dengan menerima jemputan untuk menonton filem baharu yang kini hanya boleh didapati di pawagam."

Filem ini juga mengandungi unsur-unsur yang menepati syariah dan berteraskan sejarah perjuangan agama dan bangsa.

Sumber : World Of Buzz

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 6, 2023 1:47 pm

Latest Articles

Skip to toolbar