23.2 C
Malaysia
Sunday, December 10, 2023

Kesimpulan yang bermakna kepada ‘Jurassic World’

PADA tahun 1993, pengarah legenda Hollywood Steven Spielberg memukau penonton dengan filem dinosaur popularnya, Jurassic Park.

Berdasarkan novel Michael Crichton yang paling laris, pengembaraan aksi sci-fi yang menarik mengikuti eksploitasi ahli paleontologi Dr Alan Grant (lakonan Sam Neill), ahli paleobotani Dr Ellie Sattler (Laura Dern) dan ahli matematik Dr Ian Malcolm (Jeff Goldblum) sebagai mereka cuba untuk bertahan selepas taman hidupan liar di pulau terpencil yang dihuni dengan dinosaur yang dihidupkan semula oleh kejuruteraan genetik dan pengklonan menjadi serba salah.
Melahirkan dua sekuel, francais itu kembali kemudian dengan cara yang sangat besar dengan Dunia Jurassic arahan Colin Trevorrow pada 2015, yang ditetapkan 22 tahun selepas peristiwa Jurassic Park.

Penonton diperkenalkan dengan satu lagi senario taman tema dinosaur yang mendebarkan-hilang-salah, kali ini dengan veteran Tentera Laut dan pakar tingkah laku haiwan Owen Grady (Chris Pratt) dan pengurus operasi Jurassic World Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) mengetuai.

Selepas sekuel Jurassic World: Fallen Kingdom 2018, trilogi baharu ini akan berakhir dengan ansuran terbaru, Jurassic World Dominion, juga diarahkan oleh Trevorrow.

Pengembaraan baharu yang menakjubkan yang merentangi dunia berlaku empat tahun selepas lokasi taman asal Isla Nublar telah musnah.

Dinosaur kini hidup dan memburu bersama manusia di seluruh dunia dan keseimbangan yang rapuh ini akan membentuk semula masa depan dan menentukan, sekali dan untuk semua, sama ada manusia akan kekal sebagai pemangsa puncak di planet yang kini mereka kongsi dengan makhluk paling menakutkan dalam sejarah.
PELAKON GENERASI
Trevorrow mempunyai tugas besar untuk menyatukan dua generasi buat kali pertama untuk kesimpulan epik yang menampilkan dinosaur yang tidak pernah dilihat, aksi hebat dan kesan visual baharu yang menakjubkan.

"Saya menghampirinya dari tempat yang dihormati dan sebagai peminat, di mana saya bermula, kami cenderung untuk memegang perkara yang kami sukai dengan sangat rapat tetapi kami perlu memastikan untuk memberi ruang untuk penemuan baharu berlaku dan untuk watak-watak ini bernafas.

"Kami berharap dapat menyediakan senario yang akan berasa organik dan semula jadi dan diharapkan boleh dipercayai bahawa mereka akan kembali.

"Saya hanya banyak mendengar dan bekerja dengan Laura, Sam dan Jeff untuk memahami apa yang mereka rasa tentang watak mereka, di mana ini harus pergi dan kami mencipta sesuatu yang saya tahu adalah daripada kami semua," kata Trevorrow semasa sidang akhbar baru-baru ini untuk filem yang akan datang.

Untuk mencari keseimbangan antara cerita, watak dan dinosaur, pengarah menambah bahawa, "Banyak yang sedang dalam proses bekerja dengan setiap pelakon untuk memastikan bahawa mereka merasakan mereka mempunyai permulaan, pertengahan dan penghujung untuk mereka. cerita, yang memberi saya cara untuk mengesan bahawa setiap watak ini mempunyai arka yang dirasakan lengkap."

"Saya harap apabila penonton melihat kesemua mereka berbaris, mereka merasakan masing-masing telah dihormati dan diwakili serta dijaga sepanjang filem ini," katanya.
KEMBALI DALAM PELANA
Goldblum yang kembali untuk Jurassic World Dominion berkata bahawa dia berpuas hati kerana dapat memainkan peranan semula dengan Neill dan Dern.

"Bekerja dengan Steven, Laura dan Sam pada tahun 1993 merupakan detik penting yang kreatif serta pengalaman mengubah hidup.

"Saya sangat teruja untuk kembali pada yang ini dan walaupun sudah bertahun-tahun, rasanya seperti kembali dengan basikal tiga tempat duduk bersama Sam dan Laura di mana kami mula menjaja dan menyanyikan lagu," katanya.

Goldblum menambah: "Saya masih ingat hari pertama kami berkumpul, ini adalah adegan di mana saya memandu jauh dari beberapa bahaya prasejarah dan kami bertindak dalam pelantar ini yang berputar untuk mensimulasikan kereta itu jatuh dari tebing."

"Kami berputar dan Colin menggalakkan kami untuk membuat improvisasi dan rasanya kami tidak pernah meninggalkan watak-watak itu dengan cara apa pun."

Bercakap tentang wataknya, Goldblum berkata, "Selepas bertahun-tahun ini Ian berasa lebih berharga tentang kehidupan dan sedang dalam misi mendesak untuk menyumbang kepada komuniti saintifik dan komuniti secara amnya untuk memikirkan bagaimana kita semua, dengan kerjasama global, hidup dengan aman. bukan sahaja di antara kita tetapi antara kita dan semua makhluk lain di bumi."
CABARAN COVID

Cabaran terbesar yang dihadapi dalam penghasilan Jurassic World Dominion ialah pandemik Covid-19.

"Kami memulakan penggambaran pada Februari 2020 dan ditutup pada Mac tetapi kami adalah antara filem terawal yang menyambung semula produksi semasa wabak itu.

"Jadi, terdapat banyak kebimbangan tetapi terdapat keseronokan dan kesyukuran bahawa kami semua boleh bekerja juga," kata Howard.

Goldblum menambah bahawa, "Pengeluar menerajui dan mempelopori protokol, mereka membelanjakan banyak wang untuk itu dan melakukan banyak usaha untuk memastikan kami selamat."

"Kami tidak tahu bagaimana ia akan berlaku tetapi mereka membawa kami ke garisan penamat dan kaedah yang sama telah digunakan oleh banyak produksi lain sejak itu dan masih digunakan dalam beberapa variasi dalam rancangan sekarang untuk meneruskannya," dia berkata.
EVOLUSI TOKOH

Pratt gembira kerana filem itu akhirnya keluar untuk menyimpulkan bijak epik. "Sembilan tahun, tiga filem yang hebat, ia benar-benar kemuncak besar dan pengakhiran yang menakjubkan untuk dua trilogi.

"Kami perlu berkongsi skrin dengan legenda dan ikon daripada pelakon legasi supaya ia tidak menjadi lebih baik daripada itu, ia menarik," katanya.

Filem baharu itu turut menyentuh tentang keluarga kerana Owen dan Claire kini menjadi ibu bapa kepada anak angkat mereka Maisie Lockwood (Isabella Sermon) yang kali terakhir dilihat dalam Jurassic World: Fallen Kingdom, manakala velociraptor Blue juga mempunyai zuriat sendiri untuk dijaga.

"Saya fikir ia hanyalah evolusi semula jadi kepada watak-watak ini. Satu perkara yang penting kepada Bryce dan saya sendiri dalam mengulangi peranan itu lagi ialah kami tidak hanya mengulangi rentak yang sama sekali lagi, jadi ia tidak pernah menjadi diretas.

"Situasi kemahuan-mereka-tidak-mereka kini diserahkan kepada watak Sam dan Laura dan mereka menerangi skrin dengan kimia merah panas, yang sentimental dan cantik dengan elegan.

"Watak-watak kami kini adalah ibu bapa dan kami mempunyai sebab selain cinta kami antara satu sama lain untuk menumpukan pada perkongsian demi kebaikan anak kecil kami dan oleh itu kami membawa kepentingan itu bersama kami melalui cerita itu," kata Pratt.
KESAN IKATAN

Selain daripada jalan cerita yang menyeluruh dan watak baharu dalam filem, penonton boleh menjangkakan beberapa adegan aksi yang menakjubkan dengan pelbagai makhluk prasejarah.

“Kami mempunyai lebih banyak kesan animatronik (teknik membuat dan mengendalikan robot seperti hidup) dalam filem ini berbanding dua filem Jurassic World terakhir yang digabungkan dengan faktor yang besar.

"Kami melakukannya kerana saya terpesona dengan perasaan mereka semua yang nyata dan bertekstur jadi saya mahu sebanyak mungkin dan teknologi kami membolehkan kami meluaskan animatronik secara digital," kata Trevorrow.

Bercakap tentang cara dia memilih dinosaur, pengarah itu menambah, "Ada sebahagian daripada saya yang hanya seorang kanak-kanak kecil di dalam kotak pasir yang mengambil karnivor dan mencari yang terbesar yang boleh melawannya."

"Dan ada bahagian lain dalam diri saya yang berfikir tentang hubungan manusia dan haiwan, hubungan interpersonal yang kebanyakan kita ada dengan haiwan kita sendiri seperti dengan anjing dan kuda.

"Itu sesuatu yang baru kepada trilogi kami, idea bahawa manusia dan dinosaur boleh mempunyai ikatan seperti itu. Ia sebahagiannya idea yang tidak masuk akal dan sebahagiannya sesuatu yang kami rasa kami boleh jual dengan menyambung kepada emosi yang kami ada dengan haiwan kami.

"Ini sebahagian besarnya kerana Chris Pratt dan jiwanya dalam cara dia berhubung dengan Blue. Saya percaya penonton yakin dengan apa yang dia bawa kepada peranan itu," katanya.
RAYUAN BERKESAN

Selepas lebih dua dekad dan enam filem kepada francais, cinta orang ramai terhadap dinosaur terus bertahan.

"Anda tidak boleh memandang rendah ketertarikan dunia terhadap dinosaur. Ada sesuatu tentang mereka yang berbeza daripada raksasa, kaiju atau mana-mana jenis makhluk hebat yang orang ramai di seluruh dunia merasakan hubungan sebenar.

"Ia mesti ada kaitan dengan sejarah kita bersama di planet ini, hakikat bahawa kita tahu bahawa mereka berjalan di bumi dan tulang mereka berada di dalam tanah," kata Trevorrow.

Dia menambah: "Ada sesuatu yang sangat bermakna tentang itu dan juga sangat jarang bahawa dengan kepelbagaian budaya kita di seluruh dunia, mungkin ada sesuatu seperti ini yang menyatukan kita semua yang semua terpesona."

"Ia adalah hadiah yang sangat jarang berlaku untuk seorang pencerita."

Jurassic World Dominion dibuka di pawagam seluruh negara pada hari Rabu (8 Jun).

Sumber : New Straits Times

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang subscirbe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 10, 2023 7:59 am

Latest Articles

Skip to toolbar