22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Keretapi Lewat Dan Kesesakan Di Platform LRT Akibat Kerja-kerja Menaik Taraf

Para penumpang menyuarakan rungutan mereka dalam talian pagi ini apabila beberapa platform LRT sesak pada tahap yang hampir berbahaya.
Berdasarkan gambar yang dikongsi oleh netizen, platform LRT penuh sesak sehingga sampai ke puncak eskalator dan boleh membahayakan tanpa kawalan orang ramai yang betul.

Tiada tempat untuk berdiri dan menunggu atau membiarkan orang keluar dari kereta api. Apa yang membimbangkan ialah orang ramai terus menaiki eskalator walaupun jelas tiada lagi ruang selamat untuk diduduki di platform.
Jumlah orang ramai didakwa meningkat kerana kelewatan tren selama 5 minit akibat kerja-kerja menaik taraf LRT.

Berdasarkan jadual baharu yang dikeluarkan sebelum ini, selang 3 minit tren biasa telah dilanjutkan kepada selang 5 hingga 7 minit pada hari bekerja dan hujung minggu masing-masing.

Beberapa laluan LRT menghadapi selang 10 hingga 12 minit.
Netizen yang bergantung kepada pengangkutan awam untuk ke tempat kerja kecewa dengan perkhidmatan yang lemah dan telah membuat aduan mereka dalam talian.

Mereka berkata bahawa ia juga berbahaya untuk menunggu di platform yang sesak apabila tiada pagar untuk memisahkan platform dan trek.

Seorang netizen mengadu bahawa gaji mereka akan terlabuh jika mereka lewat ke tempat kerja. Netizen juga menasihatkan kakitangan stesen supaya menghalang orang ramai daripada menaiki eskalator sehingga orang ramai di platform hilang.

Selain kelewatan kereta api, seorang netizen mengeluh bahawa penghawa dingin dalam tren juga tidak berfungsi dengan baik dan mempersoalkan mengapa kerja-kerja pembaikan dilakukan pada waktu puncak.

Beberapa netizen yang tidak berpuas hati juga telah mengeluarkannya di pentadbir Twitter Rapid KL. Bagaimanapun, seorang netizen berkata bahawa sekurang-kurangnya admin responsif dan tindakan susulan terhadap isu oleh juruteknik telah segera.

Sumber : The Rakyat Post

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 6:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar