22.1 C
Malaysia
Tuesday, December 12, 2023

Kelulusan Sirim untuk mask bukan perubatan bermula pada 2023, kata menteri

PETALING JAYA: Keperluan topeng bukan perubatan untuk mendapat kelulusan Sirim hanya akan dikuatkuasakan mulai Januari 2023, kementerian perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna mengumumkan hari ini.

“Kerajaan akan menangguhkan penguatkuasaan Perihal Dagangan (Pensijilan dan Penandaan) Perintah Topeng Muka Bukan Perubatan 2022 kepada 1 Jan 2023,” kata menterinya Alexander Nanta Linggi.
Pada sidang media, beliau berkata keputusan itu dibuat selepas mendapat maklum balas daripada orang ramai.

Tambahnya, penangguhan itu akan membolehkan industri dan pengguna menyesuaikan diri dengan piawaian keselamatan kementerian.

Beliau menggesa industri, termasuk pengilang dan pengimport supaya tidak menaikkan harga topeng bukan perubatan sewenang-wenangnya berikutan piawaian baharu yang akan dikuatkuasakan.

Terdahulu, Nanta menjelaskan bahawa kementerian tidak akan mendenda orang yang memakai topeng muka bukan perubatan tanpa pensijilan Sirim.

Beliau berkata, sebarang tindakan hanya akan diambil terhadap pengilang dan pengimport, sama ada syarikat atau individu, yang gagal mematuhi piawaian keselamatan yang ditetapkan di bawah Perihal Dagangan (Pensijilan dan Penandaan) Perintah Topeng Muka Bukan Perubatan 2022 dan Peranti Rokok Elektronik. 2022 di bawah Akta Perihal Dagangan 2011.

Menurut kementerian kesihatan, topeng bukan perubatan merujuk kepada topeng yang diperbuat daripada fabrik tenunan seperti kain, dan/atau fabrik bukan tenunan, dan mesti terdiri daripada sekurang-kurangnya tiga lapisan bahan berbeza.

Sumber : Free Malaysia Today / Kini TV

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 11, 2023 5:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar