30 C
Malaysia
Saturday, February 24, 2024

Keluarga Malaysia bertepuk tangan dalam talian untuk muka depan MV Raya ‘Suara Lebaran Kita’ oleh Hael Husaini dan Dolla

KUALA LUMPUR, 6 Mei ― Sebuah keluarga Malaysia di Johor mendapat tepukan gemuruh dalam talian untuk muka depan video muzik Suara Lebaran Kita oleh penyanyi Hael Husaini dan kumpulan gadis tempatan Dolla.
Video dua minit dan 30 saat itu, yang pada mulanya disiarkan di TikTok, dan YouTube, telah tersebar di media sosial sejak Isnin.
Video itu memaparkan keluarga Melayu tempatan dengan pakaian tradisional mereka. Kelihatan mereka menari dan berhari raya di rumah mereka.

Pengguna media sosial tempatan berasa kagum dengan sokongan keluarga itu kerana semua ahli termasuk ibu bapa dapat dilihat memberikan yang terbaik dalam video tersebut.

Bercakap kepada portal MStar, cetusan idea keseluruhan muka depan MV, Muhammad Nur Azammudin Tumiran, berkata keluarganya telah membuat video Raya setiap tahun dan mendedahkan MV tahun ini tidak dirancang dengan betul seperti sebelum ini.

“Semua video lepas kami telah dirancang dengan betul sebelum ini. Setiap babak dan tarian dikoreografikan berdasarkan rentak namun pada tahun ini kami hanya melakukan rakaman biasa tanpa sebarang perancangan terperinci.

"Tambahan pula, idea itu datang serta-merta dan urutannya dilakonkan selepas mendengar lagu Suara Lebaran Kita secara berulang," kata Azammudin.

Azammudin yang merupakan seorang penari bebas menambah, cover MV Raya mereka melibatkan semua ahli keluarga mereka termasuk ibunya berusia 48 tahun dan bapanya berusia 53 tahun serta beberapa saudara terdekatnya.
“Saya satu-satunya penari bebas dalam keluarga. Jadi, saya benar-benar bersyukur kerana mereka semua sangat sporting dan sangat menyokong semua video Raya yang kami buat setiap tahun.

“Untuk tahun ini, mereka yang minta buat video raya dan terus tanya saya bila saya balik Johor nak buat video raya,” katanya.
Tambah Azammudin, koreografi dalam muka depan MV Raya diambil daripada TikTok dan dia sekeluarga tidak menyangka ia akan meletup.

“Kami tidak pernah menjangkakan muka depan MV akan meletup di semua platform media sosial malah ada yang memberi komen bahawa muka depan MV itu semakin digembar-gemburkan berbanding MV asal.

“Namun, video yang saya hasilkan adalah jauh berbanding MV asal. Mungkin kerana konsep Raya yang ada padanya sangat sesuai dengan situasi Raya ‘tiba-tiba’ yang kita alami sekarang,” katanya.

Menurut Azammudin, muka depan MV itu dirakam dalam tempoh tiga jam menggunakan telefon bimbitnya dan suntingan dilakukan melalui aplikasi suntingan pada telefonnya.

Dia mengambil masa dua jam lagi untuk menyelesaikan proses penyuntingan.

Di TikTok Azammudin, muka depan MV telah ditonton lebih 300,000 dengan Hael Husaini sendiri menjadi salah seorang penonton yang malah meninggalkan komen yang menggambarkan keseluruhan muka depan MV itu sebagai 'hebat'.

Di Twitter, video itu telah dikongsi semula oleh pengguna Jintan Manis dan telah mengumpul lebih 400,000 tontonan.

Sumber : Malay Mail

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,648
Total active cases
Updated on January 24, 2024 5:56 pm

Latest Articles

Skip to toolbar