22.1 C
Malaysia
Friday, December 8, 2023

K-KOMM Amaran Pautan Pendaftaran Online PerantiSiswa Palsu

Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) baru-baru ini menafikan telah membuka pendaftaran dalam talian untuk program PerantiSiswanya. Penjelasan itu dibuat selepas pautan aplikasi palsu tular di media sosial.

Pautan itu membawa kepada halaman yang dihoskan di tapak web yang dikenali sebagai "Guru Sistem Dalam Talian", tetapi telah dipadamkan sejurus selepas kementerian dimaklumkan tentang pengedarannya. Menurut halaman Perihalnya, laman web itu sendiri dikendalikan oleh syarikat Aflah Future Enterprise yang berpangkalan di Kelantan, dengan tujuan menyediakan sumber berasaskan pendidikan kepada guru dan ibu bapa.

Menteri K-KOMM Annuar Musa menjelaskan di Twitter semalam bahawa System Guru Online adalah laman web bebas dan tidak bergabung dengan kerajaan. Sementara itu, Setiausaha Agung Mohammad Mentek turut mengeluarkan kenyataan berhubung perkara itu, menasihati orang ramai supaya tidak mudah mempercayai maklumat yang tular di media sosial tanpa merujuk kepada sumber rasmi terlebih dahulu.
Mohammad juga menyatakan bahawa sistem pendaftaran dalam talian rasmi untuk PerantiSiswa masih dalam pembangunan, dan hanya akan mula beroperasi mulai 15 April 2022. Seperti yang diumumkan Annuar Musa bulan lepas, program itu dijangka memberi manfaat kepada 400,000 pelajar daripada keluarga B40 di seluruh negara dengan tablet percuma untuk tujuan pendidikan.

Sumber: Bernama / Annuar Musa

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 7, 2023 8:19 pm

Latest Articles

Skip to toolbar