24.3 C
Malaysia
Thursday, December 7, 2023

JPJ Bercadang Untuk Memberi Ganjaran Kepada Mereka Yang Melaporkan Pelanggaran Lalu Lintas Melalui Aplikasi e-ADUANnya

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) hari ini menegaskan amat berterima kasih kepada pengguna jalan raya Malaysia yang telah menyalurkan maklumat berhubung pelanggaran lalu lintas di jalan raya melalui aplikasi mudah alih e-ADUAN@JPJ. Dilancarkan pada April 2022 sebelum sambutan Hari Raya Aidilfitri, aplikasi itu adalah sebahagian daripada aplikasi JPJ Info yang terdapat di Apple App Store serta Google Play Store dan membolehkan orang ramai memuat naik foto dan video kesalahan trafik yang berlaku. letak di hadapan mereka.
Aplikasi itu kemudiannya akan menggunakan GPS telefon mudah alih pengguna untuk menentukan lokasi dan masa kejadian semasa menghantar laporan, yang mana jabatan itu kemudiannya akan meneliti dan mengambil tindakan selanjutnya. Hari ini, Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan) JPJ M. Janagarajan berkata pihaknya sedang mempertimbangkan pemberian ganjaran kepada mereka yang menyalurkan maklumat sebagai tanda penghargaan JPJ.
Seperti yang dilaporkan oleh agensi berita nasional Bernama, Janagarajan berkata perkara itu telah dibincangkan di peringkat jabatan bagi menggalakkan lebih ramai orang membantu JPJ mengesan kesalahan trafik di jalan raya. Namun, jenis ganjaran atau penghargaan yang akan diberikan masih belum didedahkan.

Beliau menegaskan,
“Kami amat mengharapkan kerjasama masyarakat untuk menjadi ‘mata’ JPJ selain mengurangkan kadar kemalangan jalan raya. Sejak pengenalan e-ADUAN@JPJ, kami telah menerima kira-kira 1,000 aduan di seluruh negara, yang mana sistem aduan ini lebih pantas dan mudah,”

Sumber : World Of Buzz

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 7, 2023 4:34 am

Latest Articles

Skip to toolbar