21.2 C
Malaysia
Sunday, October 1, 2023

“Jadikan Pesta Banjir” Nazri Aziz Berkata Banjir Tahunan Boleh Dijadikan Tarikan Pelancong

Ahli Parlimen Padang Rengas itu percaya projek itu boleh dilaksanakan berikutan kejatuhan nilai mata wang dan pelancongan boleh membantu negara.
Idea baru-baru ini Ahli Parlimen Padang Rengas Datuk Seri Nazri Aziz untuk menguruskan situasi banjir di Malaysia menunjukkan bahawa tidak semua idea di luar kotak adalah baik.
Nazri, bekas Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, mencadangkan agar potensi banjir tahunan di negara ini dijadikan tarikan pelancongan khususnya pelancongan sukarela atau sukarelawan.

Menurut Sinar Daily, beliau didakwa mengatakan banjir itu seperti perayaan dan perayaan banjir boleh diadakan pada setiap musim tengkujuh, dengan mengambil kira kejadian banjir tahunan di Kuala Krai, Kelantan.

” If you know it is coming, then start planning now. Maybe we can have voluntary tourism where people come to the country to help us with the floods, and it is not about them coming here just to enjoy but for them to also learn. ” Padang Rengas MP Datuk Seri Nazri Aziz

Beliau menambah bahawa sudah tiba masanya untuk mempromosikan pelancongan di negara ini apabila nilai mata wang negara jatuh dan adalah lebih murah bagi pelancong asing untuk terbang ke Malaysia.
" Orang Singapura akan datang kerana mereka hanya membelanjakan satu pertiga daripada gaji mereka dan bagi mereka, hotel lima atau enam bintang kami begitu murah. "
Ahli Parlimen Padang Rengas Datuk Seri Nazri Aziz
Netizen tidak menganggap ideanya itu lucu dan mengecam Nazri kerana menyebutnya. Mereka tidak percaya ini diucapkan oleh seorang menteri dan menganggap ia adalah satu satira dalam talian.

Netizen tidak percaya bahawa dia ok dengan pelancong yang melongo melihat rumah yang musnah.

Mereka berkata kerajaan harus berusaha mencegah banjir lain daripada menjadikannya sebagai tarikan pelancong.

Malah mereka mencadangkan menteri menggunakan sebahagian daripada pendapatan mereka untuk membantu mangsa banjir.

Sumber : The Rakyat Post

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
11,212
Total active cases
Updated on September 26, 2023 9:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar