22.1 C
Malaysia
Saturday, December 9, 2023

Internet Explorer Microsoft Telah Bersara Secara Rasmi

Mulai 15 Jun 2022, telah diumumkan bahawa selepas hampir 27 tahun, Microsoft tidak akan lagi menyokong aplikasi desktop Internet Explorer 11 (IE) untuk saluran separuh tahunan Windows 10. Pemecatan pelayar web itu tidak begitu mengejutkan, walaupun, memandangkan hari ini diumumkan lebih setahun yang lalu.

Untuk perkara itu, Mod IE pelayar Edge Microsoft masih akan menerima sokongan sehingga 2029 dan mungkin lebih daripada itu. Jadi, pengguna tidak perlu terlalu risau tentang tersekat jika mereka benar-benar mencari semacam kebiasaan dengan enjin web yang lebih lama. Berkenaan dengan ini, pelayar web yang telah bersara akan digantikan dengan Microsoft Edge yang agak baharu berdasarkan Chromium di mana pengguna dialihkan secara automatik ke Edge apabila melancarkan IE.

Berhubung dengan Edge, syarikat teknologi itu menyatakan dalam catatan blog Mei lalu bahawa seiring dengan pengalaman menyemak imbas yang lebih pantas, selamat dan moden, Edge juga mempunyai keupayaan untuk meningkatkan keserasian untuk tapak web dan aplikasi lama yang lama.
Pengalaman itu tidak semuanya hebat, seperti yang mungkin anda bayangkan. Terdapat banyak isu dengan IE: sepanjang kewujudannya, ia terkenal kerana kekurangan keselamatan, terutamanya melalui komponen ActiveX, serta pemaparan bukan standard yang, lebih kerap daripada tidak, memerlukan pencipta tapak web untuk mengoptimumkan penyemak imbas. Walaupun kawalan kerosakan telah dilaksanakan selepas itu, kekecohan itu akhirnya mendorong pengguna untuk beralih daripada IE kepada platform yang lebih baharu seperti Google Chrome dan Mozilla Firefox.
Dalam pertahanan IE dan walaupun penyemak imbas menjadi punca banyak jenaka internet - sebagai program kuno secara digital berbanding rakan sebayanya yang sering digunakan, perasaan itu masih sangat jelas pahit. Sekali lagi, pelayar web telah wujud sejak dilancarkan pada 16 Ogos 1995, dan ia masih berjaya mengalahkan pelayar web saingan lain pada masa itu, Netscape Navigator.

Sumber: Engadget, AP News

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 8, 2023 7:01 pm

Latest Articles

Skip to toolbar