21.1 C
Malaysia
Sunday, October 1, 2023

Inilah Cara Melakukan Pengeluaran Tanpa Kad Dengan Aplikasi Maybank MAE

Maybank baru-baru ini telah melancarkan pilihan baharu untuk pelanggannya yang membolehkan mereka mengeluarkan wang daripada ATM tanpa kad bank mereka. Sebaliknya, pilihan baharu yang juga dipanggil Pengeluaran Tanpa Sentuhan oleh bank bergantung pada apl MAEnya.

Pertama kali dilaporkan oleh Rnggt, ini bukan kali pertama Maybank membenarkan pengeluaran ATM tanpa kad. Selama bertahun-tahun, pelanggan telah dapat berbuat demikian walaupun kaedah sebelumnya menggunakan SMS untuk menyampaikan maklumat yang diperlukan termasuk ID transaksi dan kod pengeluaran.

Sebelum anda boleh mula mengeluarkan wang menggunakan kaedah ini, anda perlu mendayakannya untuk aplikasi MAE anda terlebih dahulu. Jadi, perjalanan bermula di sini:
Langkah 1: Pada skrin utama MAE, cari kawasan yang mengandungi widget Tindakan Pantas dan ketik Urus.

Langkah 2: Dalam bahagian "Sesuaikan Tindakan Teratas", pilih tindakan yang anda rasa tidak kerap anda gunakan, dan keluarkannya dengan mengetik pada ikon "-". Ini kemudiannya akan membuka kunci perkhidmatan lain yang disenaraikan dalam kawasan "Perkhidmatan Tersedia" kerana anda hanya boleh mempunyai empat widget Tindakan Teratas pada satu masa.
Langkah 3: Tatal ke bawah sehingga anda melihat pilihan “ATM Cash-out” dan tekan ikon “+”.

Langkah 4: Setelah pilihan Pengeluaran Tunai ATM sudah disenaraikan dalam bahagian Sesuaikan Tindakan Teratas, tekan ikon “^” untuk membawa tindakan ke slot pertama, kedua atau ketiga dalam senarai. Jika anda membiarkannya pada slot keempat, maka anda tidak akan dapat melihatnya pada skrin utama MAE kerana widget e-Duit Raya sedang menduduki slot pertama senarai Tindakan Pantas walaupun apa sahaja yang anda lihat di bahagian Urus sebelumnya .
Langkah 5: Ketik pada "Simpan Perubahan".

Langkah 6: Anda sepatutnya dapat melihat widget "ATM Cash-out" pada skrin utama MAE. Ketik dan masukkan kata laluan MAE/Maybank2U anda.
Langkah 7: Pada skrin pengaktifan Pengeluaran Tunai ATM, ketik pada penyata T&C untuk bersetuju dengannya, dan ketik Sahkan.

Langkah 8: Semak nombor telefon mudah alih bertopeng pada skrin Kata Laluan Satu Kali (OTP) untuk memastikan ia milik anda dan kemudian ketik pada butang Sahkan untuk menerima SMS OTP.
Langkah 9: Masukkan kod OTP dan ketik pada butang tanda semak untuk mengesahkan.

Langkah 10: Skrin kini sepatutnya memaparkan skrin penetapan ATM Cash-out yang berjaya. Anda juga akan menerima pemberitahuan telefon dan SMS juga.
Memandangkan seseorang hanya boleh mula menggunakan fungsi pengeluaran ATM tanpa kad berasaskan MAE selama 24 jam penuh selepas pengaktifan, kami masih belum mengalami sendiri perkhidmatan tersebut kerana kami hanya mengaktifkan ciri tersebut pada 11:20 malam tadi. Namun begitu, berikut adalah langkah-langkah untuk melakukan pengeluaran, berdasarkan arahan yang disenaraikan oleh laman web Maybank:
Langkah 1: Sebaik sahaja anda berada di ATM yang menyokong ciri tersebut, buka aplikasi MAE, dan ketik pada logo kod QR yang terletak di tengah-tengah menu bawahnya yang kemudiannya akan mengaktifkan pengimbas kod QR Imbas & Bayarnya.
Langkah 2: Imbas kod QR yang ditunjukkan pada skrin ATM.
Langkah 3: Sahkan kelayakan MAE anda sama ada melalui kod PIN atau log masuk biometrik.
Langkah 4: Masukkan jumlah yang anda ingin keluarkan dan ketik pada butang tanda semak. Jika jumlah pengeluaran adalah RM1,000 dan ke atas, anda juga perlu memasukkan kod Secure2u selepas ini.
Langkah 5: Pilih akaun yang ingin anda keluarkan dan ketik Tarik Sekarang.
Langkah 6: Skrin pemprosesan kemudian akan muncul dan jika permintaan anda berjaya, ATM juga akan mula menyebarkan wang tunai anda.

Anda boleh mengenal pasti ATM dengan mudah yang menyokong ciri pengeluaran tanpa kad berasaskan MAE baharu dengan melihat skrin mereka yang memaparkan kod QR yang perlu diimbas oleh pengguna untuk melakukan transaksi. ATM khusus ini yang terletak di cawangan Maybank di Mid Valley Megamall Kuala Lumpur malah mempunyai poster kecil yang menonjolkan ciri baharu itu.
Berbeza dengan pilihan pengeluaran tunai tanpa kad berasaskan SMS sebelum ini yang mempunyai had harian sebanyak RM300, tiada had keras untuk pengguna berasaskan MAE kerana ia bergantung terus kepada had pengeluaran harian sedia ada pelanggan. Pilihan pengeluaran ini tidak membawa caj tambahan juga.

Sementara itu, Maybank juga berkata ciri ini akan tersedia di semua ATMnya dalam masa terdekat. Jika anda ingin menyemaknya sekarang, anda perlu melawat salah satu daripada 998 ATM yang kini menyokong ciri yang telah disenaraikan oleh bank di laman webnya [pdf].

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
11,212
Total active cases
Updated on September 26, 2023 9:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar