27.1 C
Malaysia
Monday, December 11, 2023

Iklan Jawatan Kosong Pemandu Lori Menjadi Viral Kerana Memerlukan Pemohon Memiliki Ijazah Sarjana Muda

Baru-baru ini, iklan kekosongan jawatan pemandu Kelas 4 (kereta motor berat dan motor traktor lebih 2,500kg) di Singapura telah menjadi viral di Republik atas sebab yang agak pelik. Disiarkan oleh Preethi Engineering di portal kerja kerajaan Singapura MyCareersFuture, netizen bingung dengan keperluan pekerjaannya, di mana salah satu kriteria adalah untuk pemohon memiliki sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda.
Tunggu, sejak bila anda memerlukan seseorang untuk menjadi pemandu? Bukankah pekerjaan itu memerlukan anda hanya mempunyai lesen serta pengalaman yang diperlukan?
Nah, jika soalan di atas terlintas di kepala anda, maka anda pasti tidak bersendirian. Ramai netizen mengemukakan soalan yang sama, dengan ramai yang bergurau bahawa mungkin pekerjaan seperti pemandu forklift memerlukan PhD atau universiti tempatan akan menawarkan kursus ijazah sarjana muda tentang cara menjadi pemandu trak pada masa hadapan.

Tambahan pula, memiliki ijazah sarjana muda bukanlah syarat yang paling sukar dalam penyenaraian kerja, di mana ia juga memerlukan lebih daripada 10 tahun pengalaman memandu serta kesanggupan untuk bekerja syif malam, lebih masa dan 6 hari seminggu. Itulah keperluan kerja yang agak sukar untuk jawatan yang menawarkan antara SGD2,800 (RM8900) dan SGD3,800 (RM12,079) sebulan.
Nah, menurut AsiaOne, Preethi Engineering mengesahkan bahawa penyenaraian itu bukan kesilapan menaip dan jawatan itu sememangnya memerlukan ijazah sarjana muda. Ini kerana pemandu sebenarnya juga dikehendaki menghadiri mesyuarat dengan pemaju bagi membincangkan projek pembinaan. Walau bagaimanapun, maklumat pekerjaan tertentu itu tidak didedahkan dalam penyenaraian.

Walau apa pun, nampaknya keperluan keseluruhan, tanggungjawab kerja dan pakej imbuhan nampaknya tidak menarik minat ramai orang. Sehingga berita ini ditulis, hanya seorang sahaja yang memohon jawatan tersebut walaupun ia telah menjadi viral dan disiarkan di laman web sejak 8 Julai 2022. Atau mungkin tidak ramai individu yang mempunyai kelayakan yang diperlukan untuk pekerjaan itu?

Sumber : World Of Buzz

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 11, 2023 5:32 am

Latest Articles

Skip to toolbar