22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Ibu Tangkap Anak Ponteng Sekolah, Sebabnya Menghiburkan Netizen

Kanak-kanak itu berpura-pura kakinya tidak ‘berfungsi’ untuk ponteng kelas Al-Quran dan Fardu Ain (Kafa) pada sebelah petang.
Kebanyakan daripada kita orang dewasa mempunyai kisah kita sendiri tentang bagaimana kita bermain kaku pada zaman dahulu dan ponteng sekolah kerana kita mempunyai rancangan lain dengan rakan-rakan kita atau hanya kerana kita malas.
Taktik yang paling popular adalah menggunakan kecederaan atau penyakit palsu supaya ibu bapa kita mengasihani kita dan membenarkan kita ponteng sekolah.

Walaupun taktik ini biasanya berkesan untuk kita, tidak semua berjaya melakukannya terutamanya jika ibu bapa kita tegas.
Baru-baru ini, seorang budak sekolah yang cuba ponteng kelas Al-Quran dan Fardu Ain (Kafa), mendapati cara yang sukar bahawa hanya 'terpincang-pincang' dan 'mengheret' kakinya melintasi rumahnya tidak bermakna ibunya membenarkan dia tinggal di pulang petang itu.

Video kejadian yang dipercayai dirakam ahli keluarganya itu telah dimuat naik ke Facebook.

Dalam video berdurasi 3 minit itu, kanak-kanak itu dilihat cuba memalsukan kecederaan kaki yang didakwa dialaminya selepas dihukum guru sekolahnya sehingga menyukarkan dia untuk menghadiri kelas KAFA.
Bagaimanapun, ibunya mengingatkannya bahawa dia berjalan dengan baik semasa dia menjemputnya dari sekolah tadi.

Ibunya juga bertanya kepadanya sama ada kakinya benar-benar sakit sehingga dia tidak dapat berjalan dengan baik kerana hukuman itu.

“Awak pasti yang kaki awak perlu diseret? Jika ya, saya akan bawa awak ke hospital dan berjumpa doktor,” kata ibu sambil menyindir menjelaskan bahawa ia boleh bermakna sistem saraf kakinya mungkin terjejas akibat hukuman gurunya.

Ibunya juga, dalam gurauan, berkata bahawa dia akan menyaman gurunya jika benar kakinya cedera teruk sehingga dia tidak dapat berjalan dengan baik.

Bagaimanapun, apabila diasak lebih lanjut, kanak-kanak itu mengakui dia hanya berasa kebas pada kakinya dan dia boleh berjalan tanpa sebarang masalah. Dia juga telah dibuat untuk berdiri dan menunjukkan bahawa dia boleh berjalan dengan betul, yang dia melakukannya dengan enggan.

Video ‘soal siasat’ itu, yang dikongsi di platform media sosial semalam, telah ditonton lebih 290,000 kali oleh netizen.

Pengguna Facebook memuji ibu kanak-kanak itu kerana beliau mengendalikan situasi itu, dengan beberapa pengulas mengatakan bahawa kami memerlukan lebih ramai ibu bapa seperti ini untuk membentuk generasi masa depan yang lebih baik.

Sumber : The Rakyat Post

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 6:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar