22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Honda Keluarkan Skuter Commuter Click 160 Di Thailand

Penggayaan sporty memenuhi utiliti praktikal.

Walaupun Honda dikenali dan disayangi kerana jentera berprestasi tingginya, seseorang boleh berhujah bahawa dua roda anjakan kecilnya adalah elemen penting yang memastikan roda syarikat berputar. Dari segi volum sahaja, Honda menjual berjuta-juta skuter setahun di pasaran Asia sahaja. Ini berfungsi sebagai peratusan besar hasil syarikat, hasil yang digunakan untuk memacu inovasi dan menghasilkan produk yang lebih baik secara menyeluruh.

Bercakap mengenai model tertumpu komuter anjakan kecil, Honda terus berinovasi dengan menawarkan lebih banyak teknologi premium pada tawaran peringkat permulaannya. Yang terbaru datang kepada kami dalam bentuk Click 160, skuter praktikal dengan reka bentuk sporty. Skuter baharu itu diperkenalkan di Bangkok Motor Show di Thailand, dan merupakan pengganti kepada skuter Click 150 yang sangat popular, sebuah kenderaan dua roda yang telah menjadi kegemaran di kalangan penumpang dan peminat di seluruh Asia.
Honda Click 160cc Skuter Commuter
Sekali imbas, jelas sekali bahawa gaya sporty Honda yang diperoleh daripada motosikalnya yang lebih besar telah disepadukan ke dalam Click 160. Kami mendapati reka bentuk badan yang tajam dan runcing, seolah-olah ia adalah motosikal sport yang berubah menjadi bentuk skuter. Selain itu, fascia hadapannya yang kelihatan marah memberikan bayangan CBR dalam penggayaannya, menjadikan skuter kelihatan lebih pantas daripada yang sebenar. Click 160 baharu mendapat reka bentuk semula roda aloi yang dihias dengan emas, memberikan skuter itu rupa yang lebih sporty apabila digandingkan dengan bodywork kelabu mattenya.

Bagi prestasi, Click telah diberikan enjin yang disemak sama seperti yang kami temui dalam PCX 160. Ia terdiri daripada enjin 156.9cc, satu silinder, penyejuk cecair yang dipautkan dengan skuter CVT tradisional. Unit kuasa dinilai pada 15 kuasa kuda, menjadikan untuk lari cepat di sekitar bandar dan dalam persekitaran bandar. Tambahan pula, enjin itu serasi dengan bahan api yang mengandungi sehingga 20 peratus etanol, dan mematuhi peraturan pelepasan terkini di rantau ini, yang lebih kurang setara dengan standard Euro 4.
Selain daripada enjin, Click 160 baharu ini dilengkapi dengan asas yang agak asas seperti garpu teleskopik standard, dan suspensi belakang boleh laras pramuat. Pakej serba boleh pastinya akan dialu-alukan di beberapa pasaran Asia berkat kepraktisan yang diberikan kepada penggunanya. Pelana sekeping dua yang luas menjadikan penunggangan dengan pembonceng mudah dan selesa, manakala storan bawah tempat duduk yang luas membolehkan anda mengangkut barangan runcit kecil dan topi keledar ganti bersama anda. Sistem pencucuhan kunci pintar, port pengecasan USB dan paparan digital sepenuhnya memberikan Klik rupa dan rasa premium juga.

Bagi harga dan ketersediaan, Click 160 baharu dijual pada harga THB 63,500, yang diterjemahkan kepada kira-kira $1,895 USD—nilai yang cukup baik untuk wang memandangkan senarai ciri yang luas yang dibawa oleh skuter ini. Di rantau ini, ia pasti akan menjadikan alternatif yang berdaya maju kepada Suzuki Burgman, Yamaha NMAX dan Aerox 155, dan mungkin juga skuter yang lebih besar seperti Aprilia SR GT 200 baharu.

Sumber : Ride Apart

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 5:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar