22.2 C
Malaysia
Thursday, December 7, 2023

Guru potong rambut 10 pelajar botak di tengah

BANGKOK – Seorang pelajar sekolah menengah di wilayah Nakhon Ratchasima, Thailand secara rahsia merakam tindakan seorang guru memotong rambut 10 pelajar lelaki secara ‘botak tengah’ dan memuat naik video itu di media sosial, lapor laman berita Thaiger semalam.

Netizen rata-rata mengecam tindakan guru itu yang dianggap tidak wajar serta melanggar hak peribadi.

Pengarah sekolah Suranee Wittaya 2 di daerah Mueng berkata, guru berkenaan telah meminta maaf kepada 10 pelajar tersebut dan telah diberi amaran untuk tidak melakukannya lagi.

Pada Ahad lalu, seorang wartawan tempatan telah membincangkan berkenaan tingkah laku guru terbabit bersama Pesuruhjaya Pendidikan wilayah Nakhon Ratchasima, Krittapol Chutikulkirati.

“Selepas dua tahun melaksanakan pembelajaran secara atas talian, ramai pelajar kembali ke sekolah dengan rambut yang panjang, bertentangan dengan peraturan Kementerian Pendidikan.

“Guru bertanggungjawab menguatkuasakan peraturan kementerian, jadi mungkin sebab itu dia menghukum mereka seperti itu,” kata beliau.

Krittapol bagaimanapun menegur tingkah laku guru itu yang dianggap tidak wajar.

Beliau menghantar mesej yang mengarahkan semua guru sekolah rendah dan menengah di wilayah itu supaya tidak menggunting rambut pelajar ‘botak tengah’ sebagai satu bentuk hukuman.

“Walaupun kelakuannya tidak dibenarkan, guru itu tidak akan dipecat daripada jawatannya kerana ia bukan satu kesalahan disiplin yang serius,” kata Krittapol.

Beliau turut meminta Pejabat Pendidikan Menengah wilayah itu untuk melancarkan siasatan ke atas insiden berkenaan kerana ia melanggar dasar pendidikan di wilayah itu bahawa setiap pelajar harus gembira bersekolah.

Sumber : Agensi

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 7, 2023 2:59 pm

Latest Articles

Skip to toolbar