22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Gangguan LRT akibat kebocoran bendalir hidraulik dalam unit brek, kata Rapid

PETALING JAYA: Kebocoran hidraulik kaliper brek pada tren LRT menyebabkan laluan LRT Kelana Jaya terganggu semalam.

Ini merupakan kejadian kedua yang berlaku dalam tempoh kurang dua minggu melibatkan kebocoran hidraulik pada unit brek.

Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Rail SAmir berkata, pusat kawalan operasi (OCC) dimaklumkan bahawa terdapat masalah brek pada kereta api dan sebagai langkah keselamatan, pegawai memutuskan untuk mengeluarkannya daripada perkhidmatan.

“Apabila melalui stesen KL Sentral, sistem brek di Tren 62 gagal akibat kebocoran cecair hidraulik yang menyebabkan tren berhenti kerana tidak lagi selamat untuk dipandu secara manual,” katanya pada sidang media.

Amir menambah bahawa OCC telah memutuskan bekalan kuasa kereta api untuk membolehkan jurutera dan juruteknik menjalankan kerja-kerja pemeriksaan.dn Bhd Amir Hamdan berkata kira-kira 22,100 penumpang terjejas dalam kejadian itu, yang berlaku sekitar 4.36 petang, berhampiran stesen LRT Pasar Seni.
Beliau berkata perkhidmatan bas ulang-alik percuma antara Stesen LRT Bangsar, Stesen LRT KL Sentral dan Stesen LRT Pasar Seni disediakan kepada penumpang, sambil menambah perkhidmatan kereta api dipulihkan sepenuhnya pada 6.36 petang selepas tren itu berjaya dilencongkan ke landasan poket.

Ketua kejuruteraan rel Laluan Kelana Jaya Leman Zakaria menjelaskan bahawa Train 62 ialah model kereta api 818 Innovia Mark II yang dihasilkan oleh Bombadier.

Leman berkata penggantian dan baik pulih sistem brek untuk model tren ini telah dijalankan secara progresif sejak Oktober tahun lepas, sambil menambah bahawa peningkatan telah mencapai 39%.

“Ia dijangka siap sepenuhnya pada 30 Nov,” katanya.

Rapid Rail juga mengumumkan bahawa penumpang yang terjejas akibat kejadian semalam boleh mendapatkan kupon perjalanan sehala yang perlu ditebus dalam tempoh lima hari dari hari ini.

Insiden semalam menyebabkan penumpang berang kerana perjalanan pulang mereka yang tertangguh dengan ramai netizen menggunakan media sosial untuk meluahkan kekecewaan mereka.

Sumber : Free Malaysia Today

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 6:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar