25.6 C
Malaysia
Sunday, December 10, 2023

Ferrari 308 Dengan Penukaran Enjin Honda Hasilkan Bunyi Yang Sangat Jahat

Lupakan V8, yang ini mempunyai enjin Honda K24 pengecas turbo sekarang.
Pencinta Ferrari harus mengalihkan pandangan kerana 308 GTBi ini tidak lagi mempunyai V8 binaan Modena, dan kini terdapat Honda K24 pengecas turbo yang menduduki ruang enjin. Video ini menunjukkan permulaan pertama loji kuasa yang ditukar.

Klip terbenam di atas bermula betul-betul apabila enjin dihidupkan. Kegeraman staccato dari enjin Honda menjadikannya seperti popper popcorn paling marah di dunia. Punca bunyi yang menarik ini ialah pemadaman sistem Vtec, menurut hos video itu Mike.

Enjin ini menggunakan ECU moden yang membolehkan penalaan segera. Orang yang mempunyai komputer riba membuat tweak ini untuk melaraskan kelajuan melahu dan memantau campuran bahan api udara. Sistem penyejukan tidak berfungsi pada masa ini, jadi mereka tidak boleh mengendalikan loji kuasa terlalu lama.

Dalam masa terdekat, Mike mahu mempunyai sistem penyejukan. Kereta itu masih memerlukan gandar juga. Satu set roda juga satu keperluan. Bahagian dalaman memerlukan sedikit kerja kerana bahagian penumpang pada masa ini memegang wayar yang berantakan.

Lihat Ferrari 308 yang Diubah Suai Ini:
Jika anda ingin mengetahui butirannya, maka kami amat mengesyorkan anda menyemak bahagian awal video di mana Mike bersedia untuk menghidupkan enjin. Kerja-kerja ini termasuk memasang kotak bateri dan memasang saluran minyak yang diperlukan pada sistem bah kering. Dia membuat banyak kelengkapan sendiri dan melakukan banyak kimpalan TIG sendiri.

Mike berhasrat Ferrari ini menjadi kereta penyerang masa. Seperti namanya, bentuk sukan permotoran ini bukan tentang perlumbaan dari pintu ke pintu dalam usaha untuk mencapai tempat pertama. Sebaliknya, pesaing cuba menetapkan pusingan terpantas di sekeliling litar tertentu.

Memandangkan Ferrari berkuasa Honda ini mempunyai perlumbaan pada masa hadapannya, Mike sedang menalanya untuk menggunakan petrol 110 oktana. Dia fikir dia juga boleh mencari bahan api ini di trek.

Sebab untuk pertukaran ini ialah Mike merasakan stok 308 GTBi "kurang kuasa, berat berlebihan dan terlalu mahal." Dia mungkin mempunyai alasan kerana di AS V8 2.9 liter suntikan bahan api ini menghasilkan hanya 202 hp. Ini mungkin tidak mengapa mengikut piawaian prestasi awal 1980-an, tetapi Mike menunjukkan terdapat cara untuk membuat lebih banyak kuasa hari ini.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 10, 2023 9:15 am

Latest Articles

Skip to toolbar