22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

FANTASTIC Beasts: The Secrets of Dumbledore ialah filem kesebelas dalam alam semesta filem Wizarding World, dengan lapan filem terdahulu milik siri Harry Potter. Memandangkan silsilah filem itu, jangkaan untuk sekuel baharu itu berada pada tahap tertinggi sepanjang masa, dengan penonton dan peminat menjangkakan jawapan kepada soalan yang dibangkitkan sejak tayangan filem Harry Potter pertama pada tahun 2001.

Filem ini jatuh ke dalam perangkap yang sama seperti filem sebelumnya, menyampaikan gabungan topik serius yang tidak terurus, umumnya tidak selesa dan kebodohan kebudak-budakan, dibuat lebih membingungkan oleh terlalu banyak subplot, terlalu banyak watak dan nada yang berubah secara dramatik di luar kursus setiap titik.
Filem ini dibuka dengan Newt Scamander (Eddie Redmayne) membantu dalam kelahiran qilin, makhluk mistik dengan hati yang suci dan mempunyai keupayaan untuk melihat masa depan. Minion Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen, yang menggantikan Johnny Depp), diketuai oleh Credence Barebone (Ezra Miller) kemudian menyerang dan membunuh ibu qilin, dan mencuri bayi yang baru lahir, yang dibunuh Grindelwald untuk memanfaatkan hadiahnya.
Newt dan abangnya Theseus (Callum Turner) direkrut oleh Albus Dumbledore (Jude Law) kerana dia tidak dapat melawan Grindelwald kerana ikatan darah. Kedua-duanya disertai oleh ahli sihir Yusuf Kama (William Nadylam), No-Maj Jacob Kowalski (Dan Fogler) dan Lally Hicks (Jessica Williams) dalam misi untuk menghentikan skim Grindelwald untuk menguasai dunia.

Grindelwald telah menghantar Credence untuk membunuh Dumbledore terlebih dahulu, sebelum penguasa dunia ahli sihir berhimpun di Bhutan untuk memilih Ketua Tertinggi seterusnya melalui ritual kuno untuk dinilai layak oleh qilin, yang tunduk kepada mereka yang suci hatinya. Sama ada Albus dan pasukannya akan dapat menghalang kenaikan Grindelwald, dan sama ada Grindelwald dipilih sebagai Ketua Tertinggi, adalah beberapa soalan yang tinggal dalam filem itu.

Rahsia Dumbledore sentiasa dibahagikan kepada jalan cerita yang berpecah, tiada satu pun yang dirasakan penting melainkan ia berlaku di mana-mana sahaja di sekitar Grindelwald. Potongan-potongan cerita yang bercelaru hampir tidak dapat dijumlahkan, dan ia terutamanya berfungsi untuk memastikan protagonis sibuk sehingga pilihan raya.

Sangat mudah untuk menerima Mikkelsen sebagai ahli sihir jahat Grindelwald menggantikan Depp. Mikkelsen melengkapkan keamatan Law sebagai Dumbledore, dan merupakan pilihan pelakon yang hebat untuk menyaksikan saga itu hingga ke penghujungnya dua filem dari sekarang. Kedua-dua pelakon mencipta beberapa bahagian yang menarik dan hampir mendebarkan yang kerap menarik tumpuan kita daripada jalan cerita yang buruk.
Filem ini mengandungi lebih banyak urutan aksi blockbuster daripada gabungan dua filem sebelumnya, daripada cubaan membunuh di majlis makan malam yang diakhiri dengan helah kertas gerak perlahan yang menakjubkan, dan seterusnya kepada pemecahan penjara lucu yang melibatkan labah-labah okto, sebelum memuncak dengan sebenarnya agak pertarungan hebat antara Dumbledore dan Credence hanya bermain dalam imaginasi mereka.

Walau bagaimanapun, kelemahan terbesar Fantastic Beasts selalunya adalah perlakuannya terhadap watak sokongannya, yang berada di sana untuk mengisi kekosongan tetapi tidak pernah diterokai secara menyeluruh. Filem ini, sebenarnya, meneruskan tradisi francais yang kelihatan terpisah daripada ansuran sebelumnya, dan gagal memberikan apa-apa jenis plot yang meyakinkan untuk mewajarkan sekuel.

Adakah kita perlu menonton dua lagi filem ini? Sudah tiba masanya untuk membebaskan David Yates daripada rangkaian Dunia Sihir. Ia boleh berakhir di sini.

Sumber : Thesundaily

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 5:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar