22.3 C
Malaysia
Friday, December 8, 2023

Face Mask Non-Medical Memerlukan Pensijilan SIRIM Mulai 4 Julai

Topeng bukan perubatan telah diwartakan di bawah Perintah Perihal Dagangan (Pensijilan dan Penandaan Topeng Muka Bukan Perubatan), di bawah Akta Perihal Dagangan 2011. Dengan itu, mulai 4 Julai dan seterusnya, pengilang dan pengimport topeng bukan perubatan perlu memohon pensijilan MS SIRIM dan tanda paparan daripada SIRIM QAS International Sdn Bhd.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) berkata, langkah itu bagi memastikan topeng muka bukan perubatan, sama ada keluaran tempatan atau import, mematuhi piawaian keselamatan yang ditetapkan. "Label MS SIRIM mesti diletakkan pada kotak atau bungkusan dan mudah dilihat oleh pengguna," kata kementerian itu, kerana label itu menunjukkan kualiti.
KPDNHEP juga berharap pematuhan piawaian oleh pengilang dan pengimport akan menyelesaikan isu lambakan topeng yang tidak berkualiti di pasaran tempatan. Topeng muka substandard membawa risiko penapisan yang lemah, membolehkan penembusan zarah virus dan menjadikan produk hampir tidak berkesan.
Peniaga individu yang gagal mematuhi syarat baharu itu boleh didenda sehingga RM100,000 atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya bagi kesalahan pertama manakala kesalahan berikutnya boleh meningkatkan had kepada RM250,000 dan penjara lima tahun. Bagi syarikat yang didapati melanggar peraturan, mereka berdepan denda sehingga RM200,000 bagi kesalahan pertama dan sehingga RM500,000 bagi kesalahan susulan.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 8, 2023 3:56 pm

Latest Articles

Skip to toolbar