22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Dr Strange Multiverse Of Madness

America Chavez dan versi alternatif Dr. Stephen Strange dikejar oleh syaitan di ruang antara alam semesta sambil mencari Kitab Vishanti. Strange ini dibunuh dan Chavez secara tidak sengaja mencipta portal yang membawa mereka ke Earth-616,[N 1] di mana Strange alam semesta ini menyelamatkan Chavez daripada syaitan sotong yang mengejarnya dengan membunuhnya dengan bantuan Ahli Sihir Agung Wong. Chavez menjelaskan bahawa syaitan memburunya kerana dia mempunyai kuasa untuk mengembara melalui pelbagai alam semesta.

Menyedari rune sihir pada syaitan dan mayat Strange yang silih berganti, Strange berunding dengan Wanda Maximoff, hanya untuk menyedari bahawa dia bertanggungjawab terhadap syaitan yang memburu Chavez. Sejak memperoleh Darkhold dan menjadi Witch Scarlet, Maximoff percaya bahawa mengawal multiverse dengan kuasa Chavez akan membolehkan dia bersatu semula dengan Billy dan Tommy, anak-anak yang diciptanya semasa berada di Westview.[N 2] Apabila Strange enggan menyerahkan Chavez, Maximoff menyerang Kamar-Taj, membunuh ramai ahli sihir. Chavez secara tidak sengaja mengangkut dirinya dan Strange merentasi multiverse ke Earth-838. Maximoff menggunakan Darkhold untuk "berjalan bermimpi" ke dalam tubuh rakan sejawatannya Earth-838, yang menjalani kehidupan pinggir bandar bersama Billy dan Tommynya sendiri. Seorang ahli sihir yang masih hidup mengorbankan dirinya untuk memusnahkan Darkhold dan memecahkan impian-walk. Maximoff kemudian memaksa Wong untuk membawanya ke Gunung Wundagore, sumber kuasa Darkhold dan lokasi kuil kepada Scarlet Witch, membolehkannya mewujudkan semula impian berjalan dengan dirinya Earth-838.
Semasa mencari bantuan, Strange dan Chavez ditangkap oleh Karl Mordo dari Earth-838 dan dibawa ke hadapan Illuminati, kumpulan rahsia yang terdiri daripada Mordo sendiri, Kapten Peggy Carter, Raja Blackagar Boltagon, Kapten Maria Rambeau, Doktor Reed Richards, dan Profesor Charles Xavier . Mereka menjelaskan bahawa melalui penggunaan melulu dari Darkhold alam semestanya, Earth-838's Strange tercetus, dan hampir tidak dapat mengelak "cerobohan" yang memusnahkan alam semesta dan terpaksa dibunuh sebelum dia menyebabkan lebih banyak bahaya; Mordo percaya Earth-616's Strange juga berbahaya. Sebelum mereka boleh membuat penghakiman, Maximoff, mengawal dirinya Earth-838, tiba dan membunuh Illuminati, kecuali Mordo. Strange dan Chavez melarikan diri dengan bantuan rakan sejawat Earth-838 bekas tunang Strange Christine Palmer, seorang saintis yang bekerja dengan Illuminati.

Melarikan diri dari Maximoff, ketiga-tiga mereka memasuki ruang antara alam semesta untuk mencari Kitab Vishanti, yang merupakan antitesis kepada Darkhold, tetapi Maximoff muncul dan mengambil alih fikiran Chavez, menggunakan kuasanya untuk menghantar yang lain ke alam semesta yang dimusnahkan oleh pencerobohan. Di Earth-616, Maximoff memulakan mantra untuk mengambil kuasa Chavez. Strange melawan Strange dari alam semesta yang musnah, yang telah dirosakkan oleh Darkhold. Strange kemudian menggunakan Darkhold ini untuk bermimpi-berjalan ke mayat Strange alternatif yang kekal di Bumi-616 dan menyelamatkan Chavez bersama Wong. Tidak dapat mengalahkan Maximoff, Chavez sebaliknya mengangkutnya kembali ke Earth-838, membenarkan Billy dan Tommy menyaksikan kejahatannya. Mereka berundur dalam ketakutan, menangis untuk ibu kandung mereka, Earth-838 Maximoff.

Menyedari kesilapan caranya, Maximoff menggunakan kuasanya untuk menjatuhkan Gunung Wudagore, memusnahkan semua salinan Darkhold di seluruh alam semesta dan seolah-olah mengorbankan dirinya dalam proses itu. Sebelum Palmer kembali ke Earth-838, Strange memberitahunya bahawa dia masih mencintai Palmer alam semestanya tetapi sentiasa terlalu takut untuk menjalinkan hubungan sebenar. Chavez memulakan latihan sebagai ahli sihir di Kamar-Taj. Beberapa ketika kemudian, Strange mengalami mata ketiga akibat menggunakan Darkhold dan didekati oleh seorang ahli sihir, [N 3] yang memberi amaran kepadanya bahawa tindakannya telah mencetuskan pencerobohan apabila kedua-duanya memasuki Dimensi Gelap.

Sumber : Wikipidea

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 5:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar