27.6 C
Malaysia
Monday, December 11, 2023

Dr Mahathir: Muhyiddin mahu bantuan saya menjadi PM semula

Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu bantuannya untuk mendapatkan semula jawatan perdana menteri.

Dr Mahathir berkata bahawa Muhyiddin telah menemuinya baru-baru ini untuk meminta bantuan.

“Muhyiddin melihat saya dan mahu sokongan saya membantu beliau menjadi perdana menteri semula,” katanya dalam sidang media petang ini.

Dr Mahathir berkata, Muhyiddin meminta bantuan daripada Pejuang walaupun mengetahui hakikat parti itu tidak kukuh dan lemah dari segi kewangan.

Beliau menjelaskan bahawa ramai orang tidak berpuas hati dengan kepimpinan Muhyiddin semasa beliau menjadi perdana menteri.

“Beliau bukan perdana menteri yang baik. Jika beliau telah mencapai beberapa perkara yang hebat untuk Malaysia, saya pasti beliau boleh menjadi perdana menteri sekali lagi walaupun tanpa sokongan kita,” katanya.

Ketika ditanya sama ada Pejuang akan mempertimbangkan permintaan Muhyiddin, Dr Mahathir berkata parti itu tidak akan menyokong seseorang yang telah gagal seperti Datuk Seri Najib Razak sebagai perdana menteri.

Dr Mahathir juga berkata Pejuang hanya akan bekerjasama dengan pihak yang komited memerangi rasuah.

“Parti-parti ini mesti membuat pengisytiharan yang jelas bahawa mereka tidak bersetuju dengan rasuah dan mereka tidak bertanding dalam pilihan raya dengan memberi wang kepada orang ramai,” katanya.

Secara berasingan, ketika ditanya sama ada beliau akan mengikuti langkah veteran DAP Lim Kit Siang yang bersara daripada politik, Dr Mahathir berkata beliau mungkin tidak bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15, tetapi masih belum meninggalkan parti itu.

Dr Mahathir berkata beliau perlu akur dengan keputusan parti dan beliau tidak boleh membuat keputusan sendiri.

Beliau juga berkata Pejuang masih mendapat sokongan rakyat, walaupun mengalami kerugian besar pada pilihan raya negeri Johor baru-baru ini, di mana kesemua 42 calonnya kehilangan wang simpanan.

“Kami mempunyai kira-kira 5,000 ahli Pejuang di Johor dan kami memperoleh kira-kira 50,000 undi secara keseluruhan.

“Terdapat ramai orang bukan ahli Pejuang yang sebenarnya menyokong kami. Kami tidak mendapat sokongan lain, kerana mereka tidak keluar mengundi,” katanya.

Sumber : Malay Mail

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 11, 2023 6:34 am

Latest Articles

Skip to toolbar