22.1 C
Malaysia
Saturday, December 9, 2023

Dari galaksi yang jauh, ‘Star Wars’ mania mendarat di Jaya One PJ

PETALING JAYA: “Dulu, di galaksi yang jauh…” Walaupun anda telah tinggal di bawah batu sejak beberapa dekad yang lalu, sukar untuk tidak mengenali frasa ikonik ini dengan segera.

Sejak pengeluaran "A New Hope" (hanya digelar "Star Wars") sehinggalah pada tahun 1977, opera angkasa lepas George Lucas telah menjadi peristiwa penting budaya, mengumpulkan peminat di seluruh dunia.
Warga Malaysia yang lebih tua mungkin masih ingat bahawa "Star Wars" mula-mula muncul di pawagam tempatan pada Mei 1978, setahun selepas tayangannya di Amerika Syarikat.

Sejak itu, apa yang bermula sebagai filem ringkas tentang kebaikan lawan kejahatan telah menjadi francais berjuta-juta dolar, menghasilkan filem, rancangan televisyen, permainan video dan, sudah tentu, meme. Banyak meme.

Seperti mana-mana tempat lain, Malaysia mempunyai bahagian yang saksama daripada peminat "Star Wars", dan budak lelaki, adakah mereka ini menikmati layanan yang menarik pada hujung minggu ini!

Hari ini dan esok, Jaya One di Petaling Jaya, dengan kerjasama Kelab Peminat Star Wars Malaysia (SWMFC), akan menjadi tuan rumah kepada perayaan semua yang menjadikan francais ini hebat.

“This Is The May – Nar Shaddaa Day” memperingati bulan ini sebagai bulan “Star Wars”, dan akan menyaksikan penampilan sulung siri “Obi-Wan Kenobi” yang dinanti-nantikan di Disney+.
Memandangkan peminat datang dari pelbagai lapisan masyarakat, acara itu mencerminkan kepelbagaian mereka dan mempunyai sedikit sesuatu untuk semua orang.

“Adalah kegembiraan yang besar kepada kami semua dalam komuniti untuk melihat peminat muda baharu, untuk melihat kegembiraan dan keterujaan murni mereka untuk menjadi sebahagian daripada acara ini,” kata presiden SWMFC Sanjiv Indran.

"Itulah sebabnya kami melakukan acara ini, untuk rasa kekitaan. Kisah ini kekal abadi dan mana-mana generasi akan dapat mencari sebahagian daripadanya yang bergema atau berhubung dengan mereka.”
Wakil pemasaran Jaya One Jack Moi menimpali, berkata bukan kebetulan bahawa pusat membeli-belah itu akhirnya menjadi tuan rumah acara itu.

"Salah seorang pengarah kami adalah peminat setia 'Star Wars', itulah cara usaha antara Jaya One dan SWFMC bermula," dedahnya.

Moi berharap sambutan ini akan menandakan kejayaan penyambungan semula kerjasama, yang kali terakhir diadakan pada 2019 sebelum ditangguhkan selama dua tahun kerana wabak itu.
Boneka bayang dan stormtroopers
Dengan begitu banyak aktiviti dan rancangan yang dirancang, seseorang mungkin mudah dimanjakan untuk memilih perkara yang hendak dilihat atau dilakukan dahulu.

FMT berpeluang menghadiri satu tarikan utama acara ini, iaitu pertunjukan wayang kulit yang menggabungkan seni tradisional Melayu dengan cerita moden “Star Wars”.

Dipimpin oleh dalang utama Tok Dain, pasukan Fusion Wayang Kulit yang memenangi anugerah telah membuat persembahan yang agak menarik dengan boneka mereka yang direka dengan cantik untuk penonton peminat yang gembira.

Untuk melihat Darth Vader yang jahat dan antek-anteknya dalam bentuk boneka bayangan adalah sangat menghiburkan, begitu juga dengan nyanyian "Perarakan Imperial", dipersembahkan dengan instrumen tradisional!

Para hadirin juga boleh melihat banyak gerai yang menjual pelbagai jenis memorabilia, termasuk mainan dan karya seni. Ini termasuk barangan rasmi, sama seperti yang biasanya anda hanya boleh dapatkan jika anda berada di AS.

Di samping itu, anda tidak boleh ketinggalan gerai yang dikendalikan oleh artis Jon Tham, yang akan melakar karikatur cantik anda sebagai watak "Star Wars" dalam masa kurang daripada lima minit dengan bayaran kecil RM10. Sebagai alternatif, dengan bayaran RM20, anda boleh memintanya melukis apa sahaja yang anda idamkan!
Bagi pengguna Instagram yang bercita-cita tinggi, jangan teragak-agak untuk mengambil gambar diri anda bergambar dengan peminat berkostum - cuma bersikap sopan dan minta kebenaran mereka terlebih dahulu.

Salah satu tarikan terbesar francais ialah lightsaber ikonik. Di sini, anda akhirnya boleh mencapai impian zaman kanak-kanak anda untuk memilikinya sendiri.

Salah satu gerai menjual replika pedang futuristik yang cantik, dengan banyak model yang akan dikenali peminat tegar dalam sekejap.

Adakah anda mahukan tongkat pedang Darth Maul? Atau adakah lightsaber melengkung Count Dooku menarik minat anda? Bagaimana pula dengan senjata Obi-Wan yang boleh dipercayai, atau mungkin pedang Kylo Ren dengan pengawal silang yang unik?

Mana-mana yang paling menarik minat anda, dapatkannya di Jaya One lengkap dengan bilah plastik berwarna merah, hijau, biru atau ungu yang terkenal (jika anda Samuel L Jackson).

Terdapat juga panel perbincangan untuk dihadiri dan disertai oleh peminat, serta persembahan muzik yang menonjolkan runut bunyi ikonik filem itu.

Jadi, jika anda seorang pencinta semua perkara "Star Wars", ambil pedang anda dan terjun ke ruang hiper sebelum 6 petang hari ini atau antara 10 pagi dan 6 petang esok untuk sampai ke Jaya One untuk pengalaman yang tidak dapat dilupakan!
Kemasukan ke acara itu adalah percuma. Klik di sini untuk maklumat lanjut, dan juga lihat profil Facebook SWMFC.

Jaya One
72A, Jln Profesor Diraja Ungku Aziz,
Seksyen 13,
46200 Petaling Jaya, Selangor

Sumber : Free Malaysia Today

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 8, 2023 4:57 pm

Latest Articles

Skip to toolbar