22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

COVID-19 diletakkan di bawah penyakit khidmat

Bermula 1 April, Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) memproses tuntutan faedah berkaitan kes COVID-19, di bawah kategori Penyakit Khidmat.

PERKESO dalam kenyataan memaklumkan, selain COVID-19 antara penyakit berjangkit lain yang turut diletakkan di bawah kategori Penyakit Khidmat ialah jangkitan virus Nipah, Tuberkulosis (batuk kering) dan Leptospirosis (penyakit kencing tikus).

“Sekiranya Orang Berinsurans (OB) PERKESO ingin membuat tuntutan faedah bagi kes COVID-19, tuntutan itu masih layak dipertimbang, namun terhad kepada pekerjaan yang terdedah kepada agen biologi, dan adanya jangkitan dalam kalangan pekerja jagaan kesihatan.

“Permohonan itu akan diproses sebagai Penyakit Khidmat dan OB yang layak, akan menerima faedah-faedah di bawah Skim Bencana Pekerjaan atau Skim Keilatan merangkumi Faedah Hilang Upaya Sementara, Faedah Hilang Upaya Kekal, Pencen Penakat, Pencen Ilat dan Faedah Pengurusan Mayat, mengikut kelayakan masing-masing,” katanya.

PERKESO menyatakan, bagi permohonan tuntutan faedah oleh OB yang disahkan positif COVID-19 sebelum 1 April, proses tuntutan berkenaan akan diproses sebagai Bencana Kerja.

Sehingga 26 Mac lalu, PERKESO menerima sebanyak 132,988 kes tuntutan faedah COVID-19, yang merangkumi pekerja tempatan dan asing dan daripada jumlah itu, lebih RM133 juta sudah dibayar kepada OB, sejak pemberian faedah mula dilaksanakan pada 24 Februari 2021. – BERNAMA

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 5:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar