22.9 C
Malaysia
Sunday, June 4, 2023

CIMB saman balas 12 atas kesilapan kredit pendua, menuntut RM1.39 juta

CIMB telah menyaman balas 12 pihak yang menyaman bank itu atas apa yang disifatkannya sebagai "pengayaan yang tidak adil" berpunca daripada kesilapan pemprosesan yang menyebabkan akaun mereka dibekukan dan berhutang.

Dalam pemfailan mahkamah pada 30 Mac, bank itu juga meminta perintah supaya kesemua 12 orang membayar balik RM1.39 juta yang dikreditkan secara salah ke dalam akaun mereka, ditambah faedah.

Pada Februari, CIMB mendakwa kesilapan pemprosesan oleh perkhidmatan pengiriman wang menyebabkan pemindahan dana yang dibuat kepada pelanggan dikreditkan secara salah dua kali.

Bank itu memperuntukkan akaun yang terjejas untuk mendapatkan semula jumlah pendua, yang menyebabkan akaun dibekukan.

Kemudian, pada 28 Feb, 12 pemegang akaun yang terjejas memfailkan saman terhadap bank atas kesilapan itu kerana mereka merasakan ia adalah kesalahan bank, bukan pelanggan.

Dalam kenyataan pembelaan yang dilihat oleh FMT, CIMB berkata ia tidak melanggar sebarang kontrak dengan pemegang akaunnya kerana mereka bebas untuk mendebit atau menahan mana-mana akaun mengikut kehendak mereka — kerana ia adalah sebahagian daripada terma dan syarat yang dipersetujui oleh pengguna bank.

Oleh itu, pada bulan Januari, bank itu berkata "pegangan operasi" telah diletakkan pada akaun yang terjejas. Ia kemudiannya ditarik balik pada 13 Feb. Bagaimanapun, ia tidak menyatakan berapa banyak akaun yang terjejas.

CIMB berkata hasil daripada kredit pendua itu, pemegang akaun telah "diperkaya secara tidak adil" dengan perbelanjaan bank.

Bank itu berkata, 12 pihak yang menyaman tidak memaklumkan mereka apabila tambahan dana pendua dipindahkan ke akaun mereka.

CIMB berkata ia dibenarkan untuk mendapatkan semula wang pendua itu kerana ia berhak secara sah dan kontrak.

“Plaintif dapat menerima dana dalam akaun masing-masing dan/atau membuat pengeluaran dana melebihi jumlah kredit pendua yang diterima oleh setiap plaintif.

“Plaintif telah menerima dan menikmati, dan telah diperkaya melalui kredit pendua yang tersilap dikreditkan ke dalam akaun plaintif kerana kesilapan pemprosesan pemindahan MoneySend yang tidak disengajakan seperti yang dirayu,” kenyataan pembelaan itu berbunyi.

FMT telah menghubungi MasterCard, yang menyediakan perkhidmatan MoneySend untuk mendapatkan ulasan.

Mereka yang disaman ialah: Ahmad Sharil Nor Rasit, 42, Azwani Aziz, 39, Nor Amirah Suria, 26, Nor Sazliana Sazali, 31, Mukmin Mohd Ibrahim, 34, Siti Roziana Abdullah, 26, Haris Fadhillah Yaacob, 28, Azizi Aziz, 34 , Azizul Aziz, 40, dan tiga syarikat — Ai Smart Perfect Services, Ai Smart PS Trade dan Harmonian Altra Trading.

CIMB Bank Bhd dan CIMB Islamic Bank Bhd dinamakan sebagai defendan dalam saman itu.

Bank itu berkata masalah itu melibatkan "sebilangan terhad pelanggan yang melakukan pemindahan antarabangsa ke tempatan", dan berjanji untuk menawarkan penyelesaian yang adil dan terurus kepada pelanggan yang terjejas.

Sumber : Free Malaysia Today

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
18,510
Total active cases
Updated on June 3, 2023 6:50 pm

Latest Articles

Skip to toolbar