22.1 C
Malaysia
Thursday, December 7, 2023

CIMB Kini Didakwa Oleh 650 Pemegang Akaun Beku

CIMB sekali lagi dikenakan tindakan undang-undang tindakan kelas oleh sekumpulan 650 pelanggan kerana kecuaiannya terhadap kesilapan pemprosesan yang mengakibatkan akaun mereka dibekukan dan berhutang. Kumpulan itu menuntut pemulihan keseluruhan sebanyak RM1,007,702.91 yang mereka dakwa telah diambil dari akaun mereka oleh bank melalui proses pemulihan hutangnya.

Mereka juga meminta sekurang-kurangnya RM1 juta diberikan sebagai ganti rugi teruk kepada setiap pemegang akaun, berjumlah RM650 juta. Selain itu, kumpulan itu memohon Mahkamah Tinggi untuk menyahbekukan akaun mereka dalam tempoh tujuh hari selepas keputusan, walaupun menariknya, CIMB sebelum ini berkata bahawa pegangan operasi ke atas akaun terjejas telah ditarik balik pada 13 Februari.
Mereka mendakwa kesilapan kredit itu berpunca daripada kecuaian bank, yang melanggar garis panduan dan peraturan yang ditetapkan oleh Bank Negara Malaysia berhubung pertikaian oleh institusi kewangan dan pendeposit. Mereka juga mendakwa tidak menerima sebarang bentuk notis mahupun perintah mahkamah untuk pemulihan hutang itu.

 Kumpulan 650 pelanggan itu diwakili oleh Nazmi Mohd Zaini, peguam yang sama mewakili 12 pemegang akaun yang sama memfailkan saman terhadap CIMB, yang kemudiannya disaman balas oleh bank itu. CIMB menegaskan bahawa ia mempunyai hak undang-undang untuk mendebit akaun mereka yang "diperkaya secara tidak adil" oleh kesilapan pemprosesan yang menyebabkan sesetengah pelanggan menerima kredit dua kali.

Sumber: FMT

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 6, 2023 7:14 pm

Latest Articles

Skip to toolbar