22.1 C
Malaysia
Thursday, December 7, 2023

China Telah Menemui Manggis Tetapi Tidak Tahu Cara Memakannya

Pelbagai gambar muncul mengenai manggis yang digigit besar dikeluarkan dari kulitnya.

Kadang-kadang kita terlupa bahawa bagi sebahagian besar dunia, Asia Tenggara masih agak eksotik dan tidak ramai yang biasa dengan kebiasaan dan makanan tempatan kita.

Lagipun, rakyat Malaysia pun tidak kenal dengan buah-buahan tempatan eksotik kita sendiri!

Musim panas adalah puncak bermusim buah-buahan seperti manggis dan durian, yang dieksport secara besar-besaran. Di negara-negara seperti China, buah-buahan tropika kami sangat diidamkan, jadi orang Cina akan membelinya untuk mencuba kerana buah-buahan kami juga sangat disyorkan.

Skintastic


Malangnya, tidak semua orang tahu cara makan manggis dengan betul. Dalam satu siri siaran di aplikasi media sosial China XiaoHongShu (XHS), penduduk asli China mendapati buah itu tidak menggembirakan dan mengecewakan.

Ini, tentu saja, kerana mereka cuba makan kulitnya.

Dalam catatan itu, poster asal menggambarkan buah itu sebagai pahit dan astringen. Mereka juga mendakwa bahawa ia adalah sangat mahal tetapi rasanya tidak enak langsung.

Netizen nakal pantas menerjah jenaka dan usikan dengan perbelanjaan penulis. Ada yang mencadangkan bahawa ia adalah sejenis “bawang putih” yang eksotik. Yang lain mengingatkan penulis bahawa “kepingan bawang putih putih dalam adalah beracun”.

Jenaka yang berulang


Walaupun mungkin ia mula-mula bermula sebagai perjuangan sebenar tidak tahu cara makan buah tropika eksotik, ‘gurauan’ itu telah tersebar dan ditiru oleh pelbagai akaun.

Pelbagai pengguna mengambil gambar serupa manggis penuh dengan ketulan dikeluarkan dari kulitnya, bersama dengan kapsyen yang semakin menyindir seperti ‘Mengapa orang suka makan buah ini?’ dan ‘Saya dengar ia bagus tetapi anda sepatutnya membuangnya. bahagian dalam kerana ia beracun’.

Walau bagaimanapun, rakyat Malaysia boleh meletakkan garpu rumput kami dan yakinlah bahawa orang Cina Tanah Besar sebenarnya tahu cara makan manggis dengan betul, dan mendapati ia adalah buah yang sangat menyegarkan dan lazat. Malah ramai yang menjadikan manggis sebagai pencuci mulut dan minuman juga!

Sumber : The Rakyat Post

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 6, 2023 8:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar