22.1 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

CEO KTMB Dicabar Menunggang KTM Selepas Menyalahkan Rakyat Tidak Menggunakan Pengangkutan Awam

Ketua Pegawai Eksekutif KTMB Mohd Rani berkata keengganan orang ramai menggunakan pengangkutan awam menyebabkan kesesakan lalu lintas di jalan raya.

Trafik baru-baru ini semakin sesak dan kesesakan lalu lintas bukan sahaja diturunkan kepada waktu puncak lagi.

Walaupun kami mempunyai pengangkutan awam, laluan dan perkhidmatan yang terputus-putus bermakna sesetengah orang tidak akan dapat pergi ke tempat kerja tepat pada masanya. Dan jika anda mempunyai bos yang tidak munasabah, ia hanya buruk untuk anda di sekeliling.

Penyelesaian yang sebahagian besarnya tidak membantu ialah sentiasa memberitahu orang ramai untuk bangun dan meninggalkan rumah mereka lebih awal. Apabila ia mengambil masa yang lama untuk pulang, tidak akan ada masa yang cukup untuk berehat dengan baik dan melakukannya semula esok.

Sekiranya orang ramai terpaksa meninggalkan rumah mereka lebih awal dan lebih awal semata-mata untuk pergi bekerja dalam kesesakan semasa, negara akan hampir tidak dapat tidur dan berehat dengan baik.

Kesalahan orang ramai kerana tidak menggunakan pengangkutan awam

Input Ketua Pegawai Eksekutif KTMB Mohd Rani Hisham baru-baru ini berhubung kesesakan lalu lintas yang semakin sesak bagi ramai orang dan ia merupakan alasan yang telah diulang berkali-kali.

Beliau menyalahkan kesesakan lalu lintas di Lembah Klang berikutan orang ramai enggan menggunakan pengangkutan awam seperti tren KTM.

Menurut Utusan Malaysia, beliau berkata KTM jarang mencapai kapasiti penuh mereka. Walaupun kereta api itu boleh memuatkan sehingga 40,000 penumpang, hanya 21,000 orang menaiki tren KTM setiap hari.

Beliau menambah bahawa kekerapan kereta api akan dipertingkatkan dalam tempoh lima tahun.

” Kekerapan akan dipertingkatkan dan dijangka mencecah 7 minit antara setiap tren berbanding 30 hingga 45 minit semasa. “
Ketua Pegawai Eksekutif KTMB Mohd Rani Hisham

Netizen tidak mengambil kira kata-katanya dan menunjukkan betapa dia tidak tersentuh dengan nasib rakyat biasa.

Seorang netizen, yang menggunakan KTM selama 17 tahun, berhenti menggunakan KTM kerana kekerapannya yang lemah. Jika mereka terlepas kereta api pertama, ia mengambil masa yang lama untuk kereta api seterusnya tiba.

Di samping itu, aplikasi MyRail nampaknya tidak berfungsi dan menunjukkan tiada kereta api tersedia.

Netizen seterusnya menunjukkan bahawa ia mengambil masa 22 minit untuk sampai ke pengangkutan awam terdekat dari tempat mereka dan berkata lebih baik menggunakan masa itu untuk memandu ke tempat kerja terus.

Cubalah sendiri

Seorang lagi netizen turut mencabar Mohd Rani dan lembaga pengarahnya untuk turun padang dan merasai pengalaman menaiki KTM sendiri.

Netizen juga menawarkan untuk mengajar kumpulan itu cara berulang-alik menggunakan KTM supaya mereka dapat mengalami sendiri kerumitan dan ketidakpraktisan.

Sudah tentu, kumpulan itu harus mengalami perjalanan ulang-alik harian tanpa protokol biasa dan perjalanan pada waktu puncak juga.

Semua pandangan yang disuarakan oleh netizen menunjukkan bahawa mereka telah mencuba pengangkutan awam tetapi ia tidak sesuai untuk jangka masa panjang.

Dalam erti kata lain, sesetengah daripada mereka sanggup melakukan perjalanan melalui pengangkutan awam tetapi perkhidmatan yang serius perlu lebih baik untuk menggalakkan lebih ramai orang melakukan perkara yang sama.

Apabila perkhidmatan pengangkutan awam dipertingkatkan dan terbukti boleh dipercayai, orang ramai akan datang.

Sumber : The Rakyat Post

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 6, 2023 2:34 am

Latest Articles

Skip to toolbar