22.2 C
Malaysia
Thursday, December 7, 2023

Budak KL berusia enam tahun menjual mainannya untuk membeli makanan untuk kanak-kanak di rumah anak yatim

Sayf Mekah baru berusia enam tahun.

Tetapi dia mahu melakukan bahagiannya untuk membawa kegembiraan kepada kanak-kanak di rumah anak yatim dengan menjamu mereka dengan jamuan.

Budak muda yang berhati emas itu tergerak untuk berbuat demikian selepas melihat maskot Mickey Mouse di luar cawangan McDonald's di Kuala Lumpur meminta sumbangan untuk rumah anak yatim.
Jadi selepas berbincang dengan ibu bapanya, dia memutuskan untuk menjual mainannya pada harga RM2 hingga RM5 melalui jualan garaj di luar rumahnya di Ampang.

Wang itu kemudiannya digunakan untuk membeli makanan untuk kanak-kanak di dua rumah anak yatim KL.

Ibunya Nor Rabiatuladawiyah memberitahu Malay Mail bahawa Sayf biasanya akan meminta wang daripadanya atau suaminya supaya dia boleh menggunakannya untuk membantu golongan yang memerlukan dan kurang berkemampuan.

“Kali ini, saya dan suami mencadangkan dia menjual mainannya yang masih dalam keadaan baik dengan harga RM2 hingga RM5 supaya dia boleh menggunakan wang itu untuk membeli Makanan Riang McDonald’s.

“Dia sangat gembira melihat mainannya yang bagus dan meletakkannya untuk dijual di luar rumah kami.

“Setiap kali seseorang membeli mainannya, dia akan melonjak teruja mengatakan bahawa dia telah memperoleh RM2 atau RM5.

“Apabila kami mengedarkan McDonald Happy Meals kepada dua rumah anak yatim dengan seramai 35 anak yatim minggu lepas, dia berseri-seri dengan kegembiraan memberi makanan kepada anak-anak.”

Tambah Nor Rabiatuladawiyah, Sayf lebih rela berpisah dengan mainannya yang kebanyakannya baru yang diterimanya dua tahun lalu.

Katanya, anak lelakinya itu sentiasa menjadi tumpuan membantu mereka yang hidup susah seperti penjual di tepi jalan dan tukang sapu yang terpaksa bertungkus-lumus di bawah terik matahari untuk mencari rezeki.

“Saya dan suami sentiasa mendidiknya dan memberitahu bahawa ramai orang hidup susah untuk mencari pendapatan bagi membantu keluarga dan kami mesti sentiasa melakukan apa yang kami mampu untuk membantu mereka.

“Saya rasa kerana itu, dia selalu bertanya soalan tentang orang yang memerlukan atau mereka yang memerlukan sokongan kewangan dan akan meminta kami (suami dan saya) sedikit wang untuk membantu mereka,” katanya.

Di Twitter, ramai yang kagum dengan hati anak muda itu untuk golongan yang memerlukan pada usia yang begitu muda, manakala yang lain berterima kasih kepada ibu bapa kerana mendidik Sayf menjadi baik.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 7, 2023 2:59 pm

Latest Articles

Skip to toolbar