32.1 C
Malaysia
Wednesday, September 27, 2023

Benelli Akan Keluarkan Mesin Berkuasa Berkembar Selari 400cc Tidak Lama Lagi

Satu langkah daripada motosikal jalanan 300cc peringkat permulaannya.
Anda mungkin tidak biasa dengan QJ Motor sebagai jenama, tetapi anda mungkin biasa dengan Benelli dan MV Agusta, dua firma yang pengeluar China itu telah membentuk perkongsian strategik. Malah, QJ Motor memiliki Benelli, dan syarikat China itu mengeluarkan semua motosikal jenama Itali itu sendiri.

Sekarang, semua yang diperkatakan, kami sebelum ini bercakap tentang motosikal sport GS400RR QJ Motor. Nah, nampaknya syarikat China itu membuat sedikit kemajuan, sekurang-kurangnya dengan enjin. Dalam laporan yang diterbitkan oleh Cycle World, syarikat itu baru-baru ini menyerahkan satu set dokumen kelulusan untuk kenderaan yang melalui jalan raya di China, dengan model yang digelar BJ400J, sebuah pengembara sukan yang dilengkapi 400cc untuk digunakan dalam pasukan polis tempatan. Apa yang menarik ialah BJ400J ialah evolusi salah satu model Cina Benelli yang berkongsi seni bina yang sama seperti 302S, sebuah basikal telanjang yang terdapat di seluruh dunia.
Jadi, apa sebenarnya maksud ini? Nah, Cycle World pastinya berpendapat bahawa ini mungkin bermakna rangkaian 302 basikal Benelli akan dinaik taraf—dan kami pasti bersetuju. Dengan semua pengeluar utama secara beransur-ansur meningkatkan anjakan mereka, ia tidak akan mengejutkan jika Benelli melakukan perkara yang sama. Kami sebelum ini menyebut bahawa motosikal sport GS400RR boleh dijangka menampilkan prestasi yang sama seperti Kawasaki Ninja 400. Nah, cerita Cycle World nampaknya bersetuju dengan itu, kerana enjin semasa 302S mengeluarkan kuasa 37.5 kuda yang dihormati. Sekiranya anjakan ditingkatkan seperti yang diduga, kami mungkin melihat di antara 45 hingga 50 ekor kuda.

Apa yang lebih menarik ialah cara enjin kembar selari Benelli dikonfigurasikan. Selepas melakukan beberapa penggalian, saya mendapati bahawa mereka menggunakan aci engkol sifar darjah, atau 360 darjah, bermakna kedua-dua omboh bergerak ke atas dan ke bawah pada masa yang sama. Ini diterjemahkan kepada kestabilan mekanikal single besar, tetapi dengan banyak tork dari julat putaran bawah hingga pertengahan. Tambahan pula, ia memberikan enjin bunyi yang agak unik—hampir seperti aci engkol satah rata standard sebaris empat.
Tidak perlu diperkatakan, sekiranya Benelli mengemas kini 302S kepada "402S" seperti yang diduga, ia pastinya akan meletakkannya di tempat yang lebih baik untuk bersaing dengan Kawasaki, KTM, dan CFMoto, di seluruh dunia. Melancarkan model tambahan seperti GS400RR yang disebutkan di atas juga tidak merugikan, terutamanya memandangkan betapa popularnya motosikal anjakan kecil dan mesra pemula ini, terutamanya di Eropah dan Asia.

Sumber: Cycle World

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
11,212
Total active cases
Updated on September 26, 2023 9:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar