27.6 C
Malaysia
Friday, September 29, 2023

Bella Diberi Makan 20 Cili Padi Seminggu

KUALA LUMPUR: Seorang remaja perempuan yang menghidap Sindrom Down diberi makan 20 "cili padi" beberapa kali seminggu oleh Siti Bainun Ahd Razali, pengasas rumah kebajikan, mahkamah sesyen diberitahu hari ini.

Bella, 13, turut ditolak air kerana tidak patuh kepada Siti Bainun, lapor Berita Harian.

Yasmin Nahar Mahmood, saksi pendakwaan kelima, memberitahu mahkamah bahawa Bella telah dimarahi dan memberitahu dia akan diberi air panas jika gagal mengikut arahan.
Dia juga akan ditendang perut jika dia menjerit, kata Yasmin.

Yasmin berkata, dia bersama seorang lagi penduduk dikenali sebagai Aida telah mengira cili yang akan diberi kepada Bella.

Apabila ditanya oleh peguam Siti Bainun, Farhan Maaruf, sama ada anak guamnya telah mengarahkan Yasmin mengira cili, yang terakhir berkata "ya".

Siti Bainun, 30, mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan membuang dan mendera Bella, mengakibatkan mangsa mengalami kecederaan fizikal dan emosi di sebuah unit kondo di Wangsa Maju di sini antara Februari dan Jun 2021.

Dia didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun atau denda RM50,000, atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Yasmin memberitahu mahkamah bahawa Siti Bainun telah mengarahkannya memegang bahu Bella dan menyuruhnya berlutut sebelum mengugut memberinya air panas.

“Dia (Bella) juga dihantukkan kepalanya ke dinding dan diejek,” akhbar itu memetik kenyataannya.

Yasmin berkata, dia diarahkan Siti Bainun memasak lima ketul ayam busuk untuk diberikan kepada Bella dan memaksanya makan nasi yang telah dicampur cuka, cili, garam, kicap dan kunyit.

Dia juga memberitahu mahkamah bahawa Siti Bainun telah menyerangnya (Yasmin) dua kali selepas menuduhnya memecahkan pinggan.

Perbicaraan di hadapan Hakim Izralizam Sanusi bersambung esok.

Sumber : Free Malaysia Today

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
11,212
Total active cases
Updated on September 26, 2023 9:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar