21.8 C
Malaysia
Friday, December 8, 2023

Bekas A-G Ambrin enggan berkongsi pendapat mengenai laporan audit 1MDB, kata mahkamah

Bekas Ketua Audit Negara (A-G) Madinah Mohamad memberitahu laporan audit 1MDB yang mengganggu perbicaraan Najib Razak dan Arul Kanda Kandasamy bahawa pendahulunya, Ambrin Buang, "enggan" untuk berkongsi maklumat mengenai pendapatnya tentang syarikat itu.

Madinah, yang sebelum ini merupakan ketua setiausaha kementerian pendidikan, memberitahu Mahkamah Tinggi beliau telah bertemu Ambrin sejurus selepas beliau mengambil alih jawatan A-G pada Februari 2017.

“Ia adalah sembang-sembang antara bekas A-G dan A-G semasa. Saya ingin memahami sama ada dia mempunyai sebarang ‘amanah’ (mandat) untuk saya atau mana-mana bidang yang dia tidak boleh selesaikan dan mahu saya lakukan,” katanya ketika disoal balas oleh peguam Najib, Shafee Abdullah.

“Salah satu topik paling hangat (pada masa material) ialah 1MDB dan saya mahu mendengar tentangnya daripada beliau.

“Bagaimanapun, Ambrin hanya berkata ‘kami tidak boleh mengesahkan’ dan meminta saya ‘membacanya sendiri’. Saya tidak bertanya lebih lanjut dan meninggalkannya di sana.”

Mahkamah telah mendengar bahawa Ambrin dan pegawai Jabatan Audit Negara (NAD) telah menjalankan audit mereka ke atas 1MDB dari 9 Mac 2015 hingga 4 Mac 2016.

Mereka sepatutnya membentangkan penemuan itu kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) pada 24 Feb 2016, tetapi pertemuan dengan ahli PAC tidak berlaku.

Sebaliknya, Ambrin dan beberapa pegawai diberitahu untuk menghadiri mesyuarat di pejabat ketua setiausaha kerajaan ketika itu Ali Hamsa pada hari yang sama.

Yang lain yang hadir ialah Arul Kanda, setiausaha sulit utama Najib pada masa itu Shukry Mohd Salleh, pegawai kanan perbendaharaan dan pegawai dari Jabatan Peguam Negara.
Selepas mesyuarat, empat perkara telah dikeluarkan daripada laporan itu. Ini melibatkan dua penyata kewangan 2014, penerbitan nota jangka sederhana Islam, pelanggan sekunder bon Islam, dan kehadiran Low Taek Jho (Jho Low) di mesyuarat lembaga pengarah 1MDB.

Najib sedang dibicarakan atas dakwaan salah guna kuasa sebagai perdana menteri dan menteri kewangan ketika itu untuk mendapatkan kekebalan daripada tindakan undang-undang dan menyebabkan pindaan kepada laporan audit 1MDB yang dimuktamadkan sebelum ia dibentangkan pada mesyuarat PAC.

Arul Kanda dituduh bersubahat dengannya.

Madinah berkata beliau telah bertanya kepada Ambrin mengenai laporan audit 1MDB kerana "soalan ini (mengenai 1MDB) akan dikemukakan kepada saya dari semasa ke semasa".

“Orang ramai kata kami menjalankan audit tetapi (bertanya) apa yang berlaku (selepas itu).

“Sebagai A-G, laporan 1MDB berada dalam simpanan saya. Kita yang berada dalam kerajaan perlu berhati-hati dengan 1MDB. Ia seperti persefahaman di kalangan kita untuk tidak bercakap mengenai 1MDB,” katanya.

Semalam, Madinah memberitahu mahkamah bahawa dia terkejut apabila mendapat tahu Ambrin telah diarah meminda laporan asal audit 1MDB.

Beliau berkata pegawainya ketika itu, Nor Salwani Muhammad, juga menunjukkan "dua versi" laporan audit 1MDB kepadanya.

Shafee bertanya mengapa dia tidak berdepan dengan Najib berhubung "dua versi" laporan audit itu selepas dia mengambil alih jawatan A-G.

Shafee: Perdana menteri akan relevan dengan perkhidmatan anda sebagai A-G kerana anda mendapatnya daripada beliau dan anda mahu melindungi jawatan anda?

Madinah: Tidak

Shafee: Anda pergi berjumpa Dr Mahathir (Mohamad) pada 2018 kerana individu (dalam perkhidmatan awam) semakin "dicancang" - dan anda menjadi Salwani lain?

Madinah: Saya tidak bersetuju.
Salwani sengaja menyesatkan Madinah, kata Shafee
Shafee juga mempersoalkan Madinah mengapa dia mempercayai Salwani yang memberitahunya tentang "dua versi" laporan audit 1MDB, serta dakwaan Salwani bahawa Ambrin telah diarahkan untuk meminda laporan audit itu.

“Dia (Salwani) terdedah kepada keterlaluan dan sengaja mengelirukan anda. Anda menggunakan maklumat daripadanya dan memberi taklimat kepada PAC pada 2018,” katanya.

Madinah datang membela Salwani, mengatakan bahawa pengetahuan Salwani menguatkan pengetahuan dua pegawai NAD lain, yang dikenali sebagai Nadira dan Fariza.

“Ketika Salwani memberi taklimat kepada saya tentang keadaan Ambrin didesak, Nadira dan Fariza turut berada di situ. Saya tidak mempunyai sebab untuk meragui mereka,” katanya.

Salwani, yang merupakan timbalan ketua juruaudit semasa, telah memberi keterangan dalam perbicaraan dari 2019 hingga 2021.

Selain itu, mahkamah juga mendengar keterangan daripada Shukry.

Shukry berkata semasa pertemuan pada 22 Feb 2016 antara Najib, Ambrin dan Ali, bekas perdana menteri itu berkata bahawa siasatan mesti dimulakan ke atas dua penyata kewangan 1MDB.

"Saya tidak tahu bagaimana perbincangan itu berlaku kerana saya keluar masuk pejabat," katanya.

Perbicaraan di hadapan hakim Zaini Mazlan bersambung pada 1 April, apabila bekas pengerusi 1MDB Mohd Bakke Salleh dijangka meneruskan keterangannya.

Sumber : Free Malaysia Today

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 7, 2023 4:00 pm

Latest Articles

Skip to toolbar