22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Apple Wallet Kini Menyokong Rekod Vaksinasi MySejahtera

Selain daripada membenarkan pengguna menggunakan Face ID tanpa perlu menanggalkan topeng muka mereka, kemas kini iOS 15.4 yang diberikan kepada pengguna bulan lepas juga membolehkan Apple Health dan Apple Wallet menyokong format Sijil COVID Digital EU. Kami kemudiannya mengetahui bahawa iOS 15.4 juga mengiktiraf rekod vaksinasi di dalam MySejahtera.

Walaupun sebabnya tidak pernah dijelaskan oleh pihak berkuasa, kami percaya format QR yang digunakan oleh Sijil Digital Pemvaksinan COVID-19 MySejahtera adalah berdasarkan format EU. Walau bagaimanapun, pengguna hanya dapat menambah rekod pada Apple Health pada masa itu tetapi keadaan kini telah berubah hanya beberapa hari selepas EU mengumumkan pendaftaran Malaysia ke dalam sistem Sijil COVID Digitalnya.
Pertama kali dilaporkan oleh SoyaCincau, Apple Wallet kini dapat menyokong rekod vaksinasi MySejahtera juga. Jika anda telah menambahkannya pada Apple Health, anda hanya perlu kembali ke rekod tersebut dan tekan pilihan Add To Wallet yang sepatutnya sudah didayakan untuk anda.
Jika anda belum melakukannya sebelum ini, cuma imbas kod QR di dalam Sijil Digital MySejahtera atau PDF/cetakan yang setara menggunakan kamera iPhone anda. Skrin Tambah pada Dompet dan Kesihatan kemudiannya akan muncul bersama-sama dengan maklumat peribadi anda dan rekod vaksin.
Anda juga boleh tangkapan skrin sijil dan kemudian mengimbas kod QR menggunakan ciri Teks Langsung dalam apl Foto walaupun ini hanya boleh dilakukan menggunakan iPhone Xs dan model yang lebih baharu. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, sokongan untuk format Sijil COVID Digital EU telah dihantar melalui iOS 15.4, jadi semestinya, iPhone anda perlu dikemas kini juga.

Sumber : Lowyat.net / Soyacincau

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 7:17 pm

Latest Articles

Skip to toolbar