22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Apple Dilaporkan Mengurangkan iPhone & AirPods Kerana Permintaan Yang Rendah

Apple memberitahu pembekalnya untuk mengurangkan jumlah pengeluaran untuk iPhone dan AirPods suku tahun hadapan kerana permintaan yang lebih rendah, menurut Nikkei. Permintaan yang berkurangan nampaknya disebabkan oleh kenaikan harga tenaga akibat konflik di Ukraine, menyebabkan inflasi dalam kos sara hidup pengguna.

Beberapa pembekal dilaporkan diberitahu untuk mengurangkan pengeluaran iPhone SE generasi ketiga dengan 5G, yang dilancarkan hanya beberapa minggu lalu, sebanyak kira-kira dua hingga tiga juta unit untuk suku akan datang kerana permintaan yang lebih lemah daripada jangkaan. Selain itu, pengeluaran AirPods dikurangkan sebanyak 10 juta unit untuk baki tahun 2022.
Malah barisan iPhone 13 yang popular turut terjejas kerana Apple turut mengarahkan pembekal menghasilkan beberapa juta unit lebih sedikit daripada yang dirancang, tetapi akan diselaraskan berdasarkan permintaan bermusim. Isu rantaian bekalan global juga telah diburukkan oleh konflik di Eropah timur, dengan peningkatan pesat kos untuk minyak, tenaga dan bahan mentah.

Seorang eksekutif di pembekal Apple memberitahu Nikkei bahawa perang telah menjejaskan perbelanjaan di pasaran Eropah, menyebabkan pengguna menjimatkan wang untuk makanan dan pemanasan. Apple juga berhenti menjual produk di Rusia, seterusnya menjejaskan permintaan untuk iPhone di mana gergasi teknologi itu memegang 16% bahagian pasaran di negara itu tahun lepas.

Sumber: Nikkei

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 6:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar