22.1 C
Malaysia
Monday, May 29, 2023

Aplikasi ini membenarkan telefon pintar anda mengimbas objek dan mengubahnya menjadi model 3D

KUALA LUMPUR, 5 April ― Epic Games mengumumkan aplikasi percuma dipanggil RealityScan, yang boleh membantu menukar foto telefon pintar kepada model 3D ketelitian tinggi. Apl itu tersedia dalam beta terhad melalui TestFlight iOS, tetapi slot sudah penuh jadi anda perlu menunggu keluaran rasmi yang dijangkakan pada akhir tahun ini.

Apakah RealityScan?

RealityScan dibangunkan menggunakan teknologi daripada Capturing Reality — sebuah syarikat yang mengkhusus dalam fotogrametri yang telah diperoleh oleh Epic Games pada tahun 2021. Menurut Epic, perisian Capturing Reality mampu "membina semula objek dan pemandangan dalam sebarang saiz daripada imej atau imbasan laser, menghasilkan imbasan 3D dengan ketepatan yang tiada tandingan dan kualiti jaringan pada kelajuan berkali ganda lebih pantas daripada perisian pesaing”.
Dengan RealityScan, ia mampu mencipta objek 3D digital hanya menggunakan telefon anda. Ia akan membimbing anda melalui pengalaman pengimbasan dengan maklum balas masa nyata dan panduan AR, "mencipta model yang realistik hampir serta-merta".

Apl itu, bagaimanapun, memerlukan sekurang-kurangnya 20 tangkapan objek pada sudut yang berbeza, dan mempunyai pencahayaan yang baik serta latar belakang yang bersih pastinya akan meningkatkan hasilnya. Dari situ, objek 3D boleh dimuat naik ke Sketchfab — platform untuk menerbitkan, berkongsi dan menjual kandungan 3D, VR dan AR.

Capturing Reality menyiarkan model 3D kerusi berlengan di SketchFab, model yang sama dalam video pengenalan mereka tentang RealityScan. Anda boleh melihat kerusi berlengan dari setiap sudut yang anda mahukan, dan zum masuk dan keluar tidak kira seberapa dekat atau jauh yang anda mahukan juga. Apabila anda mengezum masuk cukup dekat, anda dapat melihat butiran yang lebih halus seperti perubahan warna dan kedutan.
"Memandangkan lebih ramai pencipta dan penggemar menerima fotogrametri 3D, kami mahu menjadikan teknologi kami lebih mudah diakses, jadi sesiapa sahaja boleh membawa model digital objek dunia sebenar yang sangat terperinci ke dalam projek maya mereka," tulis Capturing Reality.

RealityScan nampaknya menarik untuk dicuba dan digunakan, tetapi menurut The Verge, apl itu masih mempunyai beberapa masalah yang perlu diselesaikan. Selepas mencubanya pada beberapa objek, mereka mendapati bahawa imbasan 3D kelihatan sangat layu.

"Mungkin kamera iPhone 12 mini saya tidak cukup bagus. Mungkin saya tidak berada di dalam bilik yang terang. Saya mungkin tidak mengambil imbasan yang mencukupi atau tidak mendapat sudut yang betul, "tulis Jay Peters untuk The Verge.

Walaupun begitu, apl itu kelihatan seperti alat yang berguna untuk membantu pengguna mencipta model 3D hanya menggunakan telefon pintar mereka. Keluaran rasmi pada iOS dijangka akan dilancarkan lewat tahun ini. Versi Android apl juga sedang dalam kerja-kerja.

Terdapat telefon yang mempunyai "keupayaan pengimbasan 3D" seperti Sony Xperia XZ1 dan Galaxy Note 10+. Namun, hasilnya mengecewakan

Sumber : MalayMail

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
19,122
Total active cases
Updated on May 28, 2023 6:40 pm

Latest Articles

Skip to toolbar