22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Adakah ‘The Assistant’ adalah ‘John ​​Wick’ versi Malaysia?

Sejak dahulu lagi, sejak manusia mula bercerita antara satu sama lain, tema dendam sentiasa memikat hati.

Sukar untuk mengatakan mengapa tetapi, mungkin, apabila seseorang itu disalahgunakan, ia adalah fitrah manusia untuk menginginkan keadilan dilaksanakan melalui apa-apa cara yang diperlukan.

Walau apa pun alasannya, banyak karya fiksyen telah menggunakan balas dendam sebagai kuasa pendorong di sebalik watak utama mereka - lihat John Wick, yang mengamuk selepas gangster membunuh anak anjingnya. (Untuk bersikap adil, siapa yang tidak?)

Dendam adalah apa yang mendorong plot filem aksi terbaru Malaysia, menetapkan pentas untuk pengarah Adrian Teh "The Assistant". Filem itu mendapat sambutan hangat di box office tempatan, meraih RM1 juta dalam tempoh empat hari selepas tayangan Khamis minggu lalu.

Jadi, tentang apa?

Selepas dipenjarakan selama 10 tahun kerana jenayah yang tidak dilakukannya, Zaufik (Iedil Dzuhrie Alaudin) akhirnya dibebaskan. Tetapi walaupun kebebasannya yang baru diperoleh semula, dia seorang lelaki yang tidak berpuas hati: isterinya dan anak lelakinya telah dibunuh semasa ketiadaannya, dan dia tidak tahu mengapa.
Tanpa sumber pendapatan, Zaufik menjadi penguatkuasa untuk bos jenayah tempatan dan kenalan Sam Lee (Henley Hii). Tetapi sepanjang masa, dia tidak pernah kehilangan keinginannya untuk mendedahkan kebenaran di sebalik kematian keluarganya.
Apabila seorang lelaki misteri bernama Feroz (Hairul Azreen) menawarkan untuk memberikan jawapan, Zaufik menerimanya.

Jika anda telah menonton filem aksi yang mencukupi, anda sudah boleh meramalkan apa yang berlaku seterusnya. Protagonis mendedahkan satu demi satu petunjuk, meninggalkan jejak mayat di belakang mereka.

Inilah yang berlaku di sini, dengan Zaufik dan Feroz menumbuk, menendang, menghiris dan memotong dadu mereka melalui pengawal dan penjahat.

Banyak filem aksi tersilap menggunakan terlalu banyak potongan semasa menggambarkan adegan pergaduhan, menyukarkan penonton untuk mengetahui apa yang sedang berlaku. Syukurlah, koreografi dan sinematografi dalam "The Assistant" mengelak perkara ini, menjelaskan di mana setiap pukulan akan mendarat.

Akibatnya, pergaduhan selalunya mendalam dan berdarah. Ini sebenarnya untuk kredit filem itu - bahawa, walaupun cerita biasa, urutan tindakan dilaksanakan dengan baik pada keseluruhannya.
Satu pertarungan tertentu menjelang penghujungnya amat menggembirakan dan hampir setanding dengan piawaian Hollywood, kuasa setiap tumbukan secara praktikal melonjak keluar kepada penonton.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keluhan yang boleh dibuat berkaitan dengan penggunaan keganasan dan keganasan dalam filem ini, yang mempunyai rating 18.

Dengan semua tembakan dan pembunuhan berlaku, beberapa sasaran kelihatan tidak lebih teruk untuk dipakai, walaupun telah ditembak dari jarak dekat. Kekurangan realisme dalam hal ini menjejaskan seketika daripada tindakan.

Di samping itu, walaupun kebanyakan adegan nampaknya dilakukan dengan kesan praktikal yang berkesan, satu adegan khususnya terlibat dalam penggunaan CGI yang berlebihan, yang merugikannya sendiri. Skrin hijau banyak?

Apabila bercakap mengenai persembahan, pastinya penghargaan terhutang kepada Hairul, yang mampu bertukar daripada lucu kepada menakutkan pada setitik topi.

Sebagai Feroz yang samseng dan ganas, dia berbeza dengan Zaufik yang pemalu dan berniat baik Iedil - lengkap dengan ketawa jahat dan meresahkan yang mungkin mengingatkan Joker setempat.
Jadi, adakah "The Assistant" ditakdirkan untuk menjadi "John Wick" Malaysia? Sejujurnya, walaupun ia adalah filem yang bagus, ia masih belum ada.

Namun, ia adalah satu kerja yang sangat menjanjikan dan, memandangkan usaha Teh sebelum ini mengenai "Paskal", tidak ada tempat yang boleh dia pergi selain naik.

Sumber : Free Malaysia Today

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 7:17 pm

Latest Articles

Skip to toolbar