24.1 C
Malaysia
Friday, June 2, 2023

Ada Yuran Masuk Perkahwinan, Bufet Dan Gambar Bersama Pengantin – Jemputan Perkahwinan jadi Viral

Perkahwinan adalah mahal, dengan berpuluh-puluh ribu dibelanjakan untuk biasa. Di banyak majlis perkahwinan, terdapat peraturan yang tidak dinyatakan bahawa mereka yang hadir harus membawa hadiah atau memberi wang kepada pengantin baru.
Namun, adakah boleh diterima pasangan pengantin untuk mengenakan bayaran kepada tetamu mereka untuk hadir?
Baru-baru ini, poster jemputan perkahwinan menjadi viral di platform media sosial apabila pasangan pengantin lelaki dan perempuan kelihatan mengenakan bayaran kepada tetamu mereka untuk menghadiri majlis perkahwinan mereka.
Majlis resepsi perkahwinan pada 25 Disember 2022 di The Light House, Pulau Pinang, mengenakan bayaran kepada tetamu dari segi kehadiran, makanan dan juga untuk mengambil gambar pasangan pengantin.
Senarai harga adalah seperti berikut:

- Tiket masuk: RM50 seorang
- Bufet: RM50 seorang (makan sehingga kenyang)
- Gambar bersama pengantin baru: RM20 sekeping
- Permintaan lagu: RM3
- Karaoke: RM5 untuk 2 lagu
Walau bagaimanapun, jika anda memberi hadiah kepada pengantin baru, harga akan didiskaun sebanyak 50%.
Perbahasan sama ada ia munasabah atau tidak
Poster itu tersebar di media sosial dan mendapat pelbagai reaksi daripada netizen. Sesetengah pengguna memuji pasangan itu kerana melaksanakan caj kerana ia adalah adil untuk berbuat demikian, memandangkan perkahwinan menjadi sangat mahal.

Mereka menunjukkan sokongan untuk inisiatif itu dan berharap ini lebih normal daripada sekarang.

Seorang pengguna menunjukkan bahawa perkahwinan Cina dan Korea adalah serupa. “Para hadirin membayar setiap meja atau kepala jika mereka hadir. Jadi meja itu adalah milik mereka dari awal hingga akhir. Tetamu BAYAR untuk datang.”
Walau bagaimanapun, ramai pengguna mengecam amalan itu dan mengatakan bahawa ia bertentangan dengan tujuan mengadakan majlis perkahwinan dalam Islam untuk perkahwinan orang Islam.

“Ini adalah bertentangan dengan apa yang diamalkan secara tradisi dalam Islam. Anda mempunyai upacara dengan niat untuk memberi makan orang tidak kira sama ada 100 atau 1000 orang,” kata seorang pengguna.
Seorang lagi berkata bahawa jika anda tidak mampu, maka tidak ada gunanya melakukannya. “Perkahwinan dianggap sebagai derma. Jika anda mahu wang itu dikembalikan (lebih baik) anda mulakan perniagaan dan bukan perkahwinan."
“Adakah ini perkahwinan atau perniagaan? Seolah-olah ada yang menaja majlis perkahwinan. Sangat kedekut,” kata pengguna lain.
Ia palsu!

Di sebalik semua perhatian yang berjaya ditangkap, ia mendedahkan bahawa poster itu adalah palsu. Menurut seorang netizen yang menghubungi hotel tersebut, mereka juga mengesahkan muslihat itu! Alhamdulillah, phew!

Sumber : World Of Buzz

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
18,510
Total active cases
Updated on June 2, 2023 11:19 am

Latest Articles

Skip to toolbar