22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

5 pusat beli-belah Malaysia yang masih bertahan sampai sekarang

Tidak ada dua cara mengenainya: Rakyat Malaysia menyukai pusat beli-belah mereka. Lihat sahaja jumlahnya di Lembah Klang sahaja - terdapat satu di hampir setiap sudut.

Walaupun banyak pusat membeli-belah telah datang dan pergi, anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa sebahagian daripadanya telah wujud selama hampir 50 tahun, menjadikannya bangunan ikonik dan bersejarah dengan hak mereka sendiri.

Berikut adalah segelintir pusat membeli-belah yang semakin kukuh walaupun sudah berusia. Apakah pusat membeli-belah pertama yang pernah anda lawati?

1. Campbell Shopping Complex (1973)

Bercakap tentang mangsa yang terselamat: pusat beli-belah ini telah wujud lebih lama daripada sebilangan besar rakyat Malaysia yang mungkin membaca ini.

Dinamakan sempena Jalan Campbell (Jalan Dang Wangi hari ini), jalan yang terletak di atasnya, Kompleks Beli-belah Campbell merupakan pusat beli-belah bertingkat tinggi pertama di Kuala Lumpur dan terletak di tengah-tengah daerah kewangan dan komersial bandar itu.

Ia mendapat penghinaan kerana menjadi lokasi kebakaran yang dahsyat pada tahun 1976, yang menyaksikan 156 kedai dan 41 pejabat musnah akibat litar elektrik yang rosak.

Walau bagaimanapun, seperti burung phoenix, ia muncul semula pada tahun 1979 dan terus bergerak secara senyap-senyap di tengah-tengah medan pesaing yang lebih baru dan lebih menarik.

2. Sungei Wang Plaza (1977)

Apabila Plaza Sungei Wang dibuka untuk perniagaan pada tahun 1977, ia adalah tempat untuk orang ramai yang lebih muda dan lebih bergaya, tidak seperti Pavilion hari ini.

Pusat beli-belah itu adalah projek peribadi Chong Kok Lim, pelombong bijih timah yang bertukar menjadi taikun hartanah, yang juga bertanggungjawab ke atas Hotel Park Royal berhampiran.

Dengan nama yang diterjemahkan secara langsung kepada "Sungai Emas", Sungei Wang Plaza ialah tempat hiburan popular yang sering menganjurkan konsert dan pameran.

Sehingga hari ini, pembeli yang mencari tawaran murah berpusu-pusu di sini pada hujung minggu, memberi nafas kepada wanita tua yang hebat ini.

Sungei Wang Plaza berdiri di tapak bekas taman hiburan, BB Park, yang dimiliki oleh mogul filem Shaw Brothers.

3. Subang Parade (1988)

Memandangkan pinggir bandar Subang Jaya semakin terkenal pada tahun 1980-an, tidak dapat dielakkan bahawa pusat membeli-belah akhirnya akan tumbuh untuk menampung populasi yang semakin meningkat. Penghormatan ini diberikan kepada Subang Parade.

Memandangkan kebanyakan pusat membeli-belah tertumpu di KL, pusat beli-belah ini merupakan alternatif yang jauh lebih mudah untuk mereka yang tinggal di luar bandar.

Kanak-kanak akan berpusu-pusu di arked, ulat buku dan pelajar akan mendapati diri mereka berada di rumah, dan wanita akan mengadakan hari padang di Parkson.

Walaupun pusat beli-belah itu kehilangan sedikit kilauan pada abad ke-21, projek pengubahsuaian pada 2016 telah mengekalkannya dalam keadaan baik.

4. Lot 10 (1989)

Syurga membeli-belah ini adalah antara yang paling sibuk di Bukit Bintang, dan atas sebab yang baik - ia juga dikenali sebagai syurga penggemar makanan.

Apabila ia dibuka untuk perniagaan, Lot 10 dianggap sebagai pusat beli-belah untuk golongan elit KL, sama seperti Harrods di London. Untuk itu, banyak kedai mewah mewah didirikan di sini, dan masih banyak yang kekal.

Medan selera yang digemari ramai di tingkat bawah juga mempunyai sejarah: ia telah dilancarkan oleh ahli perniagaan tempatan Francis Yeoh untuk memelihara masakan penjaja KL.

Penjaja dari seluruh bandar dijemput untuk membuka gerai di Lot 10 Hutong, yang kekal sebagai tempat makanan jalanan mengisi perut rakyat Malaysia yang kelaparan hari ini.

5. Sogo KL (1994)

Sebelum kemunculan Sunway Pyramid, MidValley dan 1 Utama, Sogo menjadi destinasi tumpuan kebanyakan pengunjung Lembah Klang.

Tanpa disedari ramai, pusat membeli-belah ini mendapat namanya daripada rangkaian kedai serbaneka Jepun yang bermula sebagai kedai sutera.

Bangunan itu berdiri di atas tapak bekas Suleiman Courts, bangunan pangsapuri bertingkat tinggi pertama di KL yang bertujuan sebagai rumah mampu milik.

Walaupun Sogo pada mulanya bertujuan untuk menarik mereka yang mampu membeli produk mewah, ia akhirnya menarik rakyat Malaysia dari semua kelas.

Ia masih berlaku hari ini, dengan jualan dan tawar-menawar menanti pembeli yang keluar dari Jalan Tuanku Abdul Rahman yang sibuk di luar.

Sumber : Free Malaysia Today

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 6:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar