23.2 C
Malaysia
Sunday, December 10, 2023

2 rakyat Malaysia mendapat anugerah kerana membantu wanita dalam percubaan bunuh di Singapura

SINGAPURA : Dua rakyat Malaysia adalah antara 10 orang yang telah menerima anugerah warganegara kerana datang membantu seorang wanita pada 14 April dalam kejadian menetak di luar sebuah restoran di Beach Road.

Kedua-dua rakyat Malaysia, Lim Chee Kong dan Lim Chee Wei, telah diberikan "Anugerah Semangat Awam" oleh polis Singapura kerana menangkis penyerang yang menggunakan pisau pisau yang cuba membunuh seorang wanita.

Chee Kong, seorang chef di sebuah restoran, telah melangkah keluar untuk berhenti merokok apabila dia mendengar wanita itu menjerit meminta tolong. Dia segera berlari ke arah pasangan itu sambil menjerit kepada suspek supaya dia berhenti.

“Tetapi kemudian (dia datang ke arah saya) seperti hendak mencederakan saya, jadi saya berundur dan terus menjerit,” kata lelaki berusia 55 tahun itu.

Chee Wei adalah antara pekerja dari sebuah lagi restoran berdekatan yang datang membantu apabila mendengar kekecohan itu. Mereka membaling barang rambang, seperti kerusi, tong sampah dan juga papan tanda ke arah lelaki itu dalam usaha untuk mengalih perhatian dan menghalangnya.

Dua pekerja perkhidmatan penyaman udara berhampiran merampas tangga dari lori mereka untuk menolak suspek, manakala pemilik dan pekerja kedai makan lain cuba membantu dengan membaling lebih banyak barang ke arah lelaki itu.

Seorang pelayan di restoran steamboat berhampiran, To Lee Kwee, pergi mendapatkan bantuan daripada pekerja hotel berhampiran, yang menghubungi polis.

Kedua-dua Lim itu dipuji kerana keberanian mereka yang luar biasa dan cepat berfikir dalam melangkah ke hadapan walaupun mereka sedar sepenuhnya bahawa lelaki itu bersenjata, kata Jeremy Ang, komander bahagian polis pusat.

Penyerang, Cheng Guoyan, 46 tahun, didakwa pada hari Sabtu atas cubaan membunuh wanita berusia 41 tahun itu.

Sumber : Free Malaysia Today

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 10, 2023 5:39 am

Latest Articles

Skip to toolbar